Πολίνα Σαπουνά Έλλις

Στο σχολείο μας ήρθα στην Τρίτη Δημοτικού και καλύτερα να μη θυμηθώ ποια χρονιά ήταν αυτή, γιατί θα με πιάσει μαύρη απελπισία.
Πάντα ήμουν καλή μαθήτρια. Στο Δημοτικό φορούσα και γυαλιά, έβλεπαν οι καθηγητές και το βαφτιστικό μου, που είναι Πολυτίμη, και έτσι πάντα με κοιτούσαν με μεγάλες προσδοκίες. Στο Γυμνάσιο το ίδιο, παρότι δε φορούσα γυαλιά. Ήμουν μαθήτρια του 17, αλλά μέσα στην τάξη σπάνια συμμετείχα, γιατί κατά βάθος το βαριόμουν το σχολείο.Στις εξετάσεις, όμως, έδινα τον καλύτερό μου εαυτό. Ήμουν από γεννησιμιού φύση δημιουργική και δε με γέμιζε ποτέ να μου ορίζουν οι άλλοι πώς ακριβώς και τι πρέπει να κάνω. Παρ’όλα αυτά στο σχολείο μας υπήρξαν καθηγητές που με ενέπνευσαν πολύ, όπως ο αγαπητός κύριος Σαράντος Καργάκος, που με έκανε να αγαπήσω την Ιστορία, ο κύριος Παρίσης, που με έκανε για πρώτη φορά να συμμετέχω στα Αρχαία, και άλλοι.
Μετά το σχολείο έφυγα αμέσως στο εξωτερικό και δη στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας για σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία και στην Ιστορία της Τέχνης. Ο αρχικός στόχος ήταν να πάω για σπουδές στην Καλών Τεχνών της Βιέννης. Η ζωγραφική και το σχέδιο ήταν πάντα μεγάλο πάθος, αλλά και η αρχαιολογία ήταν εξίσου μεγάλη μου αγάπη, καθώς από μικρή περνούσα τα καλοκαίρια στις ανασκαφές των λατρεμένων, διάσημων θείων μου Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη. Έτσι, κατέληξα τελικά στη σχολή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ruprecht Karl Heidelberg, όπου και έκανα το διδακτορικό μου.
Το πάθος για τη ζωγραφική πάντα σιγόβραζε. Έτσι, μόλις τελείωσα τη διατριβή μου, ασχολήθηκα επαγγελματικά και με τη ζωγραφική, αφού πρώτα εργάστηκα συστηματικά σε ατελιέ ζωγραφικής διάσημων ζωγράφων. Το πάθος για τη δημιουργία ήταν αυτό που με οδήγησε και στο σχεδιασμό κοσμημάτων.
Στη Γεωμετρία πάντα ήμουν άριστη. Το μυαλό μου είχε τη συνδυαστική ικανότητα να τοποθετεί στο χώρο όγκους, να σχεδιάζει, να οριοθετεί. Τα χρόνια των σπουδών και της επαγγελματικής ενασχόλησης με την αρχαιολογία, η διαρκής έρευνα μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων με έφεραν πιο κοντά στο σχεδιασμό έργων τέχνης και στην ανάγκη μου να δημιουργώ η ίδια και να ορίζω κάτι μέσα στο χώρο, όπως εγώ το επιθυμώ.
Έτσι προέκυψε η έντονη ενασχόλησή μου με τη μελέτη και το σχεδιασμό κοσμημάτων. Κάθε κόσμημα είναι για μένα σαν ένα γλυπτό, σαν μια κατασκευή. Σκέφτεσαι κάτι, το ορίζεις μέσα σε ένα χώρο, το δημιουργείς από την αρχή με στόχο να εισβάλλει με τους δικούς σου κανόνες στη ζωή ή στο χώρο του κάθε ανθρώπου. Θα είναι μικρό ή μεγάλο, λαμπερό ή ματ, επιθετικό ή ήπιο; Όλο αυτό δημιουργεί ατμόσφαιρα και προσδιορίζει αυτόν που το φορά.
Η αγάπη μου για το κόσμημα με κέρδισε, γιατί κατά βάθος είμαι δημιουργός και μέσα από το κόσμημα βλέπω την εσωτερική, ψυχολογική αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Αυτό με δίδαξε και η περισυλλογή αρχαίων ευρημάτων τόσα χρόνια.
Είμαι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Έλλις και έχω δυο αγοράκια, τον Πάρι (6 ετών) και τον Μιλτιάδη (3 ½ ετών) και τους λατρεύω όλους. Δύσκολος ο αγώνας να είσαι άψογος σε όλες τις αγάπες της ζωής σου. Όμως, όταν αγαπάς κάτι πολύ, πιστεύω ότι πάση θυσία το πετυχαίνεις.
Λατρεύω το κολύμπι, λατρεύω τη θάλασσα!!! Όταν είμαι πολύ πιεσμένη, η θάλασσα είναι αυτή που μου παίρνει όλα μου τα άγχη και με κάνει πάλι δυνατή.
Αν ποτέ μείνει χρόνος και αντοχές, ένα φαγητό με αγαπημένους φίλους ή μια ωραία ταινία είναι κάτι που αγαπάμε να κάνουμε μαζί με τον άντρα μου.
Από το σχολείο θυμάμαι ιδιαίτερα έντονα τα νευρικά γέλια που με έπιαναν και ένα συγκεκριμένο καθηγητή που πάντα με έβγαζε έξω: «τον επόμενο που θα δω να γελάσει θα τον βγάλω έξω» και με κοίταγε με έντονο βλέμμα, το οποίο με έκανε αμέσως να γελάω και …πάλι στο διάδρομο
Υπάρχουν άνθρωποι που με συνδέουν με το σχολείο. Οι ελάχιστες σχέσεις που έχω διατηρήσει είναι δυνατές, όπως με την αγαπημένη μου φίλη Άννη (θυμάστε το τραγούδι του Μίλτου Λογιάδη;), την Ευγενία, την Ειρήνη.. Το να γνωρίζεις κάποιον από τα παλιά είναι μεγάλο πράγμα.
Και στην επαγγελματική πορεία μου, ιδιαίτερα στο χώρο της τέχνης, έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους από το σχολείο, όπως με την πολυαγαπημένη μου συν-κουμπάρα (έχουμε βαφτίσει μαζί ένα υπέροχο κορίτσι) Δώρα Χαραλαμπάκη, την Ίριδα Κρητικού, που πάντα θα βρει ευκαιρία να με στηρίξει και άλλους. Σίγουρα ένας κοινός χώρος παιδείας σε φέρνει πιο κοντά!!

INFO

Απόφοιτος : 85
Σχεδιάστρια Κοσμημάτων