Στέφανος Κατηφέογλου

Ήρθα στο σχολείο το Σεπτέμβριο του 1993, στην 6η Δημοτικού. Κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων το μεγάλο μου πάθος ήταν η μουσική αλλά βαδίζοντας προς την ενηλικίωση με κέρδιζαν το βιβλίο, το θέατρο, τα εικαστικά. Το αγαπημένο μάθημα, στο οποίο δεν ήμουν άριστος, αλλά αυτό με έτρωγε και με πείσμωνε να το πετύχω, ήταν τα Μαθηματικά. Όλους τους καθηγητές θυμάμαι μόνο με αγάπη αλλά περισσότερο χρόνο σε προσωπικά ζητήματα και ενδιαφέροντα μοιράστηκα με τον κ. Γιάννη Κοσμά.
Κατόπιν φοίτησα στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μέχρι το 2005. Αργότερα, τα έτη 2009-2011, παρακολούθησα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία και Επιστήμη», επίσης στο ΕΜΠ. Από το 2011 είμαι Υποψήφιος Διδάκτωρ στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.
Η εφηβική παρόρμηση προς απερίσκεπτες πράξεις και λέξεις ήταν πολλές φορές δύσκολα διαχειρίσιμη κατά την περίοδο που φοιτούσα στο σχολείο. Θυμάμαι τον κ. Κοσμά, την κα. Μερκούρη και τον αείμνηστο Παναγιώτη Οικονόμου να με συγκρατούν και να μου αποκαλύπτουν σοφότερες διαδρομές, με επιχειρήματα και αγάπη. Θυμάμαι τον κ. Νικολαΐδη, τον κ. Παπαδόπουλο να με διεγείρουν προς τη γνώση της Φυσικής, της Θεολογίας, που ακόμη με ενδιαφέρουν, καταλυτικές επιδράσεις στο ήθος και στη σκέψη μου.
Ως τοπογράφος μηχανικός εργάστηκα σε πλήθος ιδιωτικών και δημοσίων έργων με εφαρμογές Γεωδαιτικές, Οικοδομικές, Υδραυλικές, Οδοποιίας και Κτηματολογίου ανά την Ελληνική Επικράτεια. Παράλληλα έχω συμμετάσχει σε δύο διεθνή ερευνητικά προγράμματα: 1. Hellenic Arc (ΜΙΤ-ΕΜΠ) 2004-2006, 2. HELASFR (Ecole Centrale Marseille-ΕΜΠ) 2013-2015. Στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής συμμετέχω στο εκπαιδευτικό έργο με τη διδασκαλία της «Δυναμικής Ναυπηγικών Κατασκευών» και των «Αγκυρώσεων Πλωτών Κατασκευών».
Θα ενθάρρυνα ένα μαθητή να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο, εάν αρέσκεται σε πρακτικά, τεχνολογικά ζητήματα και θέλει να αποκτήσει μία αντίληψη που οδηγεί προς το ακριβές του πράγματος. Όπως στ’ αλήθεια λέγεται, οι περισσότεροι μηχανικοί δεν είμαστε ικανοποιημένοι επαγγελματικά από την εγχώρια αγορά εργασίας (πρόσφατα και του εξωτερικού) λόγω οικονομικής κρίσης, κυρίως στα Έργα Υποδομής που απασχολούσαν τους περισσότερους συναδέλφους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρουσιάζονται ευκαιρίες σε εναλλακτικές, καινοτόμες εφαρμογές. Άλλωστε η βελτίωση της ζωής του ανθρώπου είναι πάντα σε εξέλιξη και απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία (οικολογία, τεχνολογία τροφίμων, ΑΠΕ, κοινωνική γεωγραφία, ιατρική τεχνολογία,…). Σαν συμβουλή σε ένα νέο διπλωματούχο μηχανικό θα έλεγα να είναι ακριβής, συνεργάσιμος με άλλες ειδικότητες, ευέλικτος στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως πρακτικών ζητημάτων και στις μετακινήσεις…
Χόμπι διάφορα, οι φίλοι, το κολύμπι, η ορειβασία… Πρόσφατα ολοκλήρωσα την πρώτη συγγραφική μου απόπειρα εκδίδοντας την ποιητική συλλογή «Σφυρόκρουση» από τις εκδόσεις Βακχικόν (www.vakxikon.gr).
Έχω επαφές κυρίως με τον Νίκο Σιούτη, την Αγγελική Φιλανδριανού, τη Λιλίκα Τρικαλινού, τον Θάνο Κοντινόπουλο, τον Γιώργο Ανδριοσόπουλο. Πού και πού συναντιόμαστε και με άλλα παιδιά! Πάντα με αγάπη!

INFO

Στέφανος Κατηφέογλου
Απόφοιτος : 00
Υ.Δ. Μηχανικός
Skatifeoglou.w@gmail.com