Ιωάννης Καστρίτης

Ο Γιάννης υπήρξε Ζηριδάκι σε όλη τη διάρκεια της μαθητικής του ζωής, από το νηπιαγωγείο (1982) μέχρι και την τρίτη τάξη του λυκείου όταν και αποφοίτησε (το 1995) με άριστα. Κατόπιν έφυγε στην Αγγλία, όπου αρχικά σπούδασε διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων (BSc Honours) στο Plymouth, και συνέχισε με σπουδές στο αγγλικό δίκαιο στο Bristol (PGDLaw) και εξειδίκευση στο ναυτικό και ασφαλιστικό δίκαιο τελειώνοντας το Master in Laws του (LL.Μ Distinction) στο Cardiff με άριστα.

Μετά το Μάστερ ο Γιάννης εργάστηκε για ένα χρόνο στο Cardiff University όπου και συνεργάστηκε στη συγγραφή του βιβλίου Principles of Maritime Law (Lloyd’s of London Press, 2001), ενώ δίδασκε παράλληλα Ναυτασφαλιστικό Δίκαιο (Law of Marine Insurance) στο ναυτιλιακό Master του πανεπιστημίου του Cardiff.

Έχοντας εξασφαλίσει υποτροφία και συμβόλαιο άσκησης από την νομική εταιρία Ince & Co στο Λονδίνο, γνωστή στο χώρο του Αγγλικού Ναυτικού Δικαίου, ο Γιάννης ολοκλήρωσε το ακαδημαϊκό μέρος της άσκησης του (Legal Practice Course) στο Cardiff και μετακόμισε το 2002 στο Λονδίνο όπου και ξεκίνησε την άσκησή του. Το 2004 ο Γιάννης έγινε δεκτός στο Δικηγορικό Συλλόγου Αγγλίας και Ουαλίας ως Solicitor of the Senior Courts of England and Wales και συνέχισε να εξασκεί το Αγγλικό δίκαιο έκτοτε, εντός και εκτός Αγγλίας,  προσφέροντας τις υπηρεσίες του είτε συνεργαζόμενος με γνωστές νομικές εταιρίες του χώρου (Ince & Co και Holman Fenwick Willan) είτε, αργότερα, ως νομικός σύμβουλος σε ναυτιλιακές εφοπλιστικές/διαχειριστρίες (management) εταιρίες με έδρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε διεθνείς ασφαλιστικές εταιρίες τόσο στο χώρο της ναυτιλίας όσο και του πολιτικού ρίσκου, καθώς και σε διεθνείς επενδυτικούς Ομίλους και Εταιρείες εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας, του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών.  

Ο Γιάννης δηλώνει λάτρης του καλού κρασιού, των ταξιδιών και της ταχύτητας («με δεξιοτεχνία, ασφάλεια και σεβασμό στους άλλους» όπως μας λέει). Αθεράπευτα μπασκετικός και ένθερμος φίλος του Ολυμπιακού, σε όλα τα σπορ, παρακολουθεί ανελλιπώς τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά μπασκετικά δρώμενα υποστηρίζοντας με ιδιαίτερο πάθος οποιαδήποτε προσπάθεια της αγαπημένης του ομάδας για περαιτέρω διακρίσεις.

«Η συμμετοχή μου στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων την άνοιξη του 1994 στη Χάγη και το Μάαστριχτ, ως μέλος της επιτροπής του σχολείου μας στην οποία είχα την τιμή από τον τότε λυκειάρχη κ. Δελή να συμμετάσχω ως επικεφαλής, ήταν μια εμπειρία ζωής που διεύρυνε τους ορίζοντες όλων όσων συμμετείχαμε» μας λέει,  τονίζοντας ότι «όλες ανεξαιρέτως οι στιγμές στην πενταήμερη εκδρομή στη Ρόδο ή εκείνες μέσα στην τάξη, με συμμαθητές και καθηγητές να προσπαθεί ο καθένας να επιβάλλει τη δική του τάξη, είναι αναμνήσεις τόσο μακρινές μα τόσο ανεκτίμητες!»

Ο Γιάννης ακόμη και σήμερα έχει κρατήσει αρκετά στενές επαφές με τους πρώην συμμαθητές του και κυρίως με τους «αδελφούς»  του, όπως μας λέει, Νίκο Νίκα και Γιώργο Γιαμαρέλλο.  Ο Γιάννης διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΣΑΛΑ την περίοδο 2010-2012 και από φέτος ξανασυμμετέχει ως μέλος του ΔΣ του ΣΑΛΑ. 

INFO

Απόφοιτος : 95
Δικηγόρος
i.kastritis@hotmail.com