Δέσποινα Σολομωνίδου

Το 1989 έκλεισα πίσω μου την πόρτα του σχολείου, στο οποίο με εμπιστεύτηκαν οι γονείς μου για 12 ολόκληρα χρόνια. Νοσταλγώ τα σχολικά μου χρόνια και πολλές φορές ξεφυλλίζω το λεύκωμα. Ήταν ωραία κι ανέμελα χρόνια, ακόμα κι όταν οι υποχρεώσεις μας ήταν πολλές και απαιτητικές.
Έχω να θυμάμαι πολλά από όλους τους δασκάλους και καθηγητές που με κατηύθυναν στο δρόμο της γνώσης. Θυμάμαι την πρώτη μου δασκάλα, την κ. Κόκκορη, αλλά και την κ. Σιμάτου και τον κ. Κατσιμάρδο.
Εντονότερες είναι οι αναμνήσεις από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ένας από τους ανθρώπους που, πέρα από τους γονείς μου, επηρέασε τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου ήταν ο κ.Κόκλας. Ακόμα, δεν μπορώ να ξεχάσω το διευθυντή μας κ.Ματιάτο, τις συζητήσεις μου με τους κυρίους Κωστάκη και Μωραΐτη στην Γ’ Λυκείου όταν έπρεπε να πάρω σημαντικές αποφάσεις για τις σπουδές μου, τον κ.Μελετή, τους φιλολόγους μας κ.κ. Κατρανίδου, Παπαβασιλείου, Κοιλάκου, Παρίση και Μαδαμόπουλο, και το διαγωνισμό Forensics το 1983 με υπεύθυνο τον κ.Ρώμπαπα.
Σαν μαθήτρια ήμουν πολύ καλή, χωρίς να στερούμαι τίποτα από τη ζωή. Πήγαινα συχνά θέατρο, σινεμά ή στην περίφημη «Αυτοκίνηση». Ήμουν πολύ κοινωνική και φιλική (οι φίλοι μου με φώναζαν Debbie).
Από τις στιγμές της σχολικής μας ζωής θα ξεχώριζα την εκδρομή στην Κύπρο στο τέλος της Γ’ Λυκείου. Έξι υπέροχες ημέρες που, πέρα από τις ξεναγήσεις στο νησί, ήταν γεμάτες με ατελείωτο κέφι και διασκέδαση. Βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μου έχει μείνει η τελευταία νύχτα και η έκπληξη που είχαμε ετοιμάσει στον αγαπημένο μας κ.Ματιάτο, ο οποίος αποχωρούσε με σύνταξη.
Όνειρό μου ήταν να σπουδάσω Ιατρική. Τα βήματά μου, όμως, με οδήγησαν το 1991 στη Γερμανία, όπου σπούδασα Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης (Frankfurt am Main). To 1997 ολοκλήρωσα τον πρώτο κύκλο σπουδών μου και συνέχισα με μεταπτυχιακές-διδακτορικές σπουδές έχοντας κερδίσει υποτροφία από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2000 απέκτησα διδακτορικό τίτλο σπουδών στον τομέα της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Βιοφαρμακευτικής. Αμέσως μετά ήρθε η πρώτη επαγγελματική πρόταση από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Ήταν δύσκολο να την αρνηθώ. Ήξερα καλά πως ήθελα να ασχοληθώ με την έρευνα και να μην περιοριστώ στο φαρμακείο.
Έτσι, από το 2000 έως σήμερα είμαι μέλος της μεγάλης οικογένειας της Novartis δουλεύοντας στα κεντρικά γραφεία της στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στα 13 χρόνια της καριέρας μου στην εταιρεία έχω περάσει σταδιακά από πολλές στρατηγικές θέσεις. Αρχικά ήμουν υπεύθυνη για τη δημιουργία και παραγωγή ενέσιμων προϊόντων. Αργότερα ανέλαβα παράλληλα μια ομάδα για την ανάπτυξη φαρμάκων για παιδιά. Ένα από τα προϊόντα που κυκλοφόρησαν είναι το Coartem για τη μαλάρια (χορηγείται δωρεάν από την εταιρεία στις χώρες της Αφρικής). Το 2005 ανέλαβα το συντονισμό της παραγωγής φαρμάκων για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και για μεταμοσχεύσεις. Το 2008 αποδέχθηκα την πρόταση για συμμετοχή στην έρευνα φαρμάκων που καταπολεμούν τον καρκίνο και εξακολουθώ να δουλεύω στον τομέα αυτό.
Λατρεύω τη δουλειά μου, η οποία απορροφά μεγάλο μέρος της ζωής μου. Μου αρέσει η προσπάθεια για το κοινό καλό. Με ικανοποιεί όταν βλέπω ότι ένα φάρμακο πέρασε όλα τα τεστ και είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει. Είναι η χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς στο συνάνθρωπο που πάσχει.
Εδώ και 4 χρόνια είμαι παντρεμένη με έναν Γερμανό φαρμακοποιό. Όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, μας αρέσει να ταξιδεύουμε και να γνωρίζουμε νέους τόπους. Ενίοτε ερχόμαστε κοντά στη φύση κάνοντας πεζοπορία στις χιονισμένες Άλπεις.
Δυστυχώς, λόγω της απόστασης και της δουλειάς δεν έχω κρατήσει επαφές με τους αγαπημένους συμμαθητές μου κι ούτε έχω παρευρεθεί ποτέ στις εκδηλώσεις επανασύνδεσης. Την κολλητή μου φίλη, την Ισαβέλλα, τη συνάντησα μετά από 20 χρόνια στο γάμο μου. Ήταν η έκπληξη που είχε ετοιμάσει η αδελφή μου και ήταν ένα από τα καλύτερα δώρα! Βέβαια θυμάμαι με αγάπη και νοσταλγία όλη την ωραία παρέα (Αλίκη, Γιώργος Τζ., Ίρις, Άντζυ, Αννέζα, Χαρά, Παναγιώτης Τσ.) και πολλούς άλλους από διαφορετικό τμήμα και χαίρομαι όταν μαθαίνω νέα τους είτε από το περιοδικό είτε από την αδελφή μου. Εύχομαι να είναι όλοι καλά!

INFO

Απόφοιτος : 89
Φαρμακοποιός
despina.solomonidou@novartis.com