Αγγέλικα Ζηρογιάννη

Πιστό Ζηριδάκι από το Νηπιαγωγείο ως την Γ’ Λυκείου. Εκεί, στην οδό Φραγκοκκλησιάς και μετά στο παλιό κτήριο του σχολείου, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, πέρασαν 13 αξέχαστα χρόνια. Και η αλήθεια είναι ότι πέρασαν πολύ γρήγορα.
Καλή μαθήτρια από τα γεννοφάσκια μου, διαβαστερή και επιμελής, ήμουν πάντα ανάμεσα στους πρώτους της τάξης μου. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που τύγχανα αρκετής επιείκειας από τους δασκάλους και καθηγητές μου, αφού κάθε άλλο παρά ήσυχη και μετρημένη ήμουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος…

Και τι δε θυμάμαι από εκείνα τα χρόνια!
Πρώτα το Δημοτικό. Προπαίδεια και μυθολογία από τη μια, αλλά και χαμόγελα ανακούφισης, όταν η πόρτα χτυπούσε και ζητούσαν «τα παιδιά της χορωδίας» να κατέβουν για πρόβα. Παιχνίδια με πλαστικές αράχνες κρεμασμένες στο φως να κατεβαίνουν αργά-αργά πάνω από το κεφάλι της δασκάλας. Μια τάξη σύσσωμη να παίζει «σχολικό» με οδηγό την Αμαλία και 30 ζευγάρια ματάκια να χαμογελούν ξένοιαστα και πονηρά.

Και μετά, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Οι καθηγητές να μπαίνουν και να βγαίνουν, οι απαιτήσεις να αυξάνονται κατακόρυφα, το καρδιοχτύπι την ώρα της Φυσικής για το ποιος θα είναι ο «τυχερός» που θα «ανακριθεί» σήμερα. Μαθήματα και καθηγητές που μας στιγμάτισαν… Θρησκευτικά, Αγγλικά, Γεωμετρία, Χημεία… Πάντα όμως υπήρχε η κατάλληλη στιγμή για μια μικρή σκανδαλιά. Όπως τότε που είχαμε βαλθεί να παίζουμε πόλεμο με μικρά χάρτινα μπαλάκια… Ενοχλημένος ο καθηγητής των Αρχαίων γυρίζει για να δει ένα σύννεφο χαρτάκια να βομβαρδίζει ένα συγκεκριμένο συμμαθητή μας. «Τι συμβαίνει παιδί μου;», «Μα…βαλλόμεθα πανταχόθεν, κύριε καθηγητά!!»

Έντονες αναμνήσεις, ουσιαστικά εφόδια για αυτά που θα ακολουθούσαν.
Τουτέστιν Πανελλαδικές εξετάσεις και Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Εκεί που νόμιζα πως τα δύσκολα πέρασαν, διαπίστωσα πως το διάβασμα των Πανελλαδικών ήταν λεπτομέρεια μπροστά στις απαιτήσεις της σχολής μου. Μετά από 5 γεμάτα και εποικοδομητικά χρόνια αποφοίτησα 2η από τη σχολή μου και είχα την ηθική ανταμοιβή να εκφωνήσω τον όρκο του Ιπποκράτη στην τελετή ορκωμοσίας. Το 2001 έφυγα για το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, αφού κατάφερα να κερδίσω 2 υποτροφίες (ΙΚΥ και Ωνασείου Ιδρύματος) για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στον τομέα της Περιοδοντολογίας.

Από το 2005 ιδιωτεύω στο ιατρείο μου στη Γλυφάδα ασκώντας αποκλειστικά την ειδικότητα της Περιοδοντολογίας και της Εμφυτευματολογίας. Η ειδικότητα αυτή αφορά στους ιστούς γύρω από το δόντι (τα ούλα) και εστιάζει κυρίως στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών φλεγμονής των ούλων και κινητικότητας των δοντιών. Σε περίπτωση απώλειας δοντιών χρησιμοποιεί τα εμφυτεύματα προκειμένου να τα αντικαταστήσει.
Επιπλέον, για 8 χρόνια διετέλεσα επιστημονικός συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας τους τελειόφοιτους φοιτητές πάνω στο αντικείμενο της Περιοδοντολογίας. Δε θα μπορούσα ποτέ να είχα φανταστεί πόσο μεγάλη εμπειρία θα ήταν να είσαι βασικό κομμάτι της κλινικής άσκησης των φοιτητών, να τους καθοδηγείς και να τους βοηθάς να μάθουν σε βάθος και να αγαπήσουν αυτό που κάνεις, όπως ακριβώς το αγαπάς κι εσύ. Άλλωστε, μόνο όταν προσπαθείς να μεταδώσεις τις γνώσεις σου πάνω στο αντικείμενό σου, συνειδητοποιείς αν και πόσο το κατέχεις πραγματικά.

Λατρεύω τη θάλασσα · το κολύμπι, το σκι και οποιαδήποτε αθλοπαιδιά σχετίζεται με το υγρό στοιχείο. Γι’ αυτό και επέλεξα να μείνω στα Νότια προάστια, όπου το καλοκαίρι διαρκεί πολύ περισσότερο από 3 μήνες!
Τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες ντύνομαι στα ζεστά και ανεβαίνω στο βουνό, για να συναντήσω το υγρό στοιχείο σε μια άλλη του μορφή, το χιόνι.
Ελπίζω να έχω πάντα τη δυνατότητα να ταξιδεύω, είτε εντός είτε εκτός συνόρων, γιατί πιστεύω πως με τα ταξίδια γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και μερικές φορές η προσμονή τους και μόνο μας δίνει κίνητρο να ζούμε και να μαθαίνουμε.

Αμαλία, Στέλλα, Διονύσης, Χριστόφορος, Αλέξης…. αλλά και τόσοι άλλοι. Φιλίες μιας ζωής. Μπορεί να χανόμαστε για λίγο, αλλά πάντα επιστρέφουμε σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αρκετοί πλέον μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού… αλλά δεν πειράζει παιδιά!! Ευκαιρία για περισσότερα ταξίδια!!

INFO

Αγγέλικα Ζηρογιάννη
Απόφοιτος : 94
Περιοδοντολόγος
Τηλ : 2109610026
angelziro@gmail.com