Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού

Το σχολείο μας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, διοργάνωσαν διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, με τίτλο «Οι μαθητές μάς ταξιδεύουν με τα παραμύθια τους».
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των πολλαπλών ευφυϊών, ο διαγωνισμός στόχο είχε την ανάπτυξη της γλωσσικής ευφυΐας (καταγραφή ιδεών, σκέψεων, εντυπώσεων για τη δημιουργία του παραμυθιού, παραγωγή πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου), της ενδοπροσωπικής (ανάκληση προσωπικών αναμνήσεων – εμπειριών και ενσωμάτωσή τους στο παραμύθι, ανταπόκριση σε υποθετικές καταστάσεις) και της διαπροσωπικής ευφυΐα (συγγραφή διαλόγων, δημιουργία λογοτ. χαρακτήρων και μεταξύ τους σχέσεων, σύνδεση καθημερινών υπαρκτών ζητημάτων με φανταστικές καταστάσεις και πρόσωπα)
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές Ε’-ΣΤ’ δημοτικού και Α’ Γυμνασίου των σχολείων της Αττικής. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 156 μαθητές από 19 δημοτικά και 32 γυμνάσια, απήχηση ενθαρρυντική για τους διοργανωτές.
Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στις θεματικές: Συντροφικότητα-αλληλεγγύη, σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο άνθρωπος και το φυσικό περιβάλλον, αυτοεκτίμηση- θάρρος, ανθρώπινες αδυναμίες. Κλήθηκαν να πλαισιώσουν τα έργα τους με φωτογραφικό υλικό, στο οποίο θα βάσιζαν την πλοκή του παραμυθιού, καθώς και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες αφηγηματικές αρχές, τις οποίες ο εκπαιδευτικός επεσήμανε μέσα από της διδασκαλία ενός παραμυθιού.
Τα έργα των μαθητών αξιολογήθηκαν και διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία της σύλληψης, την επιτυχή ένταξη στις θεματικές, την τήρηση των αφηγηματικών αρχών, την καταλληλότητα του ύφους και για τη συσχέτιση του περιεχομένου με το φωτογραφικό υλικό. Επίσης, αξιολογήθηκε η δεξιότητα των μαθητών να ακολουθούν οδηγίες.
Στην τελετή απονομής, την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, που συμμετείχε και ο Σύλλογος Αποφοίτων,  ανακοινώθηκαν επίσημα τα αποτελέσματα. Οι διακρίσεις ήταν δέκα (τρία βραβεία, δύο έπαινοι, πέντε ειδικές διακρίσεις) και απονεμήθηκαν σε μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, Πρότυπα Πειραματικά, Καλλιτεχνικά και Ειδικά Σχολεία. Το πρώτο βραβείο απένειμε ο Νίκος Πιλάβιος, ο οποίος διάβασε και το παραμύθι που πρώτευσε. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι φιλόλογοι Κυριακή Κυριακουλέα και Νατάσα Μερκούρη.
Αθλοθέτες ήταν οι: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Cartoon Ark, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Εκδόσεις Κέδρος.

Πληροφορίες: http://www.ziridis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=580
Email: paramythi@ziridis.gr και facebook: Παραμύθι – Νέα Γενιά Ζηρίδη

PARAM_proskl_2MBfb1