Truckbird

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο Truckbird (www.truckbird.com), την startup (νεοφυή επιχείρηση) της οποίας είμαι Co-Founder, καθώς και στην ελληνική starup σκηνή γενικότερα. Με την καινοτόμα εφαρμογή της τεχνολογίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Truckbird αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των αποστολέων αγαθών και των μεταφορέων, δημιουργώντας μια ηλεκτρονική αγορά φορτίου σε πραγματικό χρόνο. Δημιουργήσαμε ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για αγορές που μαστίζονται από προβλήματα πληρότητας, εμπιστοσύνης και διάχυσης της πληροφορίας. Η πλατφόρμα (web και application) του Truckbird μειώνει το κόστος της μεταφοράς, προσφέρει λύσεις στα προβλήματα οργάνωσης της μεταφοράς φορτίων, συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών των μεταφορικών εταιρειών και αναδεικνύει τους καλύτερους παίχτες της αγοράς μέσω Rating system.

Εκκίνηση
Όμως πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι; Αφού αποφοίτησα από το σχολείο μας συνειδητοποιούσα μέρα με τη μέρα πόσο με ελκύει η κόσμος των επιχειρήσεων. Η ιδέα της δημιουργίας, του ρίσκου και της ανταμοιβής του. Έτσι, ξεκίνησα να συναναστρέφομαι με στελέχη και επιχειρηματίες, ακούγοντας για την καθημερινότητά τους και τον τρόπο που σκέφτονται και αποφασίζουν, προσπαθώντας να βάλω τον εαυτό μου στη θέση τους. Μείζονα ρόλο στην εξέλιξή μου αποτέλεσε ο πατέρας μου, Σταμάτης, οι εποικοδομητικές συζητήσεις με τον οποίο ήταν στην εβδομαδιαία agenda της οικογένειας. Ανυπομονώντας να μπω στο χώρο εργασίας, λοιπόν, τελείωσα τη σχολή και το στρατό μου το συντομότερο δυνατό και ξεκίνησα να εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Εργάστηκα ως σύμβουλος σε Supply Chain, Business Process Reengineering και Funding projects. Εκεί μπήκαν τα θεμέλια της γνώσης μου για τον κλάδο και της δικτύωσής μου στην αγορά.

Επιβράβευση
Λίγα χρόνια αργότερα, λοιπόν, και συγκεκριμένα στις αρχές του 2013, αποφασίσαμε με κάποιους φίλους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Γιάννης Παπαγεωργίου- έτερος Co-founder, να λάβουμε μέρος στο “Startup Weekend”, ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας της Google. Μετά από 3 μέρες σκληρής δουλειάς λάβαμε το πρώτο βραβείο και η core ομάδα αποφασίσαμε πως αξίζει να δώσουμε στην ιδέα μας την ευκαιρία για περεταίρω διερεύνηση. Έτσι, αρχίσαμε να αναπτύσσουμε το business plan, με βάση το feedback των δυνητικών πελατών μας και προσθέτοντας με μεγάλη προσοχή μέλη στην ομάδα μας. Η εταιρεία δημιουργήθηκε και συνεχίζει να πορεύεται με βάση τις αρχές του «Lean Startup Methodology», κλειδί για την επιτυχία όλων των μεγάλων startup του εξωτερικού που γνωρίζουμε. Έπειτα από λίγους μήνες και αρκετό “sweat equity”, η πρώτη έκδοση του Truckbird ήταν έτοιμη και οι πρώτοι μας πελάτες ήταν γεγονός. Κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου, επιλεγήκαμε για το ετήσιο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας των νέων “enter grow go” της Eurobank, κερδίσαμε το πρώτο βραβείο καινοτομίας στο σχετικό διαγωνισμό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, λάβαμε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό “Get in the Ring” στην Ολλανδία μεταξύ 1000 startup και 32 χωρών, κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας “i-bank” της Εθνικής τράπεζας, επιλεγήκαμε για το βραβείο νεανικής επιχειρηματικότητας στα Transport & Logistics Awards και λάβαμε το πρώτο βραβείο στο “Make Innovation Work” στην κατηγορία Μεταφορές, Logistics και Ναυτιλία, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο και ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι διαγωνισμοί είναι σημαντικοί για μια εκκολαπτόμενη νεοφυή επιχείρηση, καθώς (εκτός από τα χρηματικά έπαθλα) δίνουν δύναμη και πίστη στους ιδρυτές να συνεχίσουν κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών. Επιπροσθέτως, το Truckbird ήταν μια από της επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν να συζητήσουν με την καγκελάριο Angela Merkel κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Τέλος, πολύ πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος εξαγόρασε μέρος του Truckbird με ταυτόχρονη συμφωνία για στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών. Η ανάπτυξη του Truckbird συνεχίζεται μήνα με το μήνα και ταχύτερα από τα αρχικά πλάνα, έχοντας ήδη επεκταθεί σε αγορές του εξωτερικού.

Κρίση: Απειλή ή Ευκαιρία;
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως παρ’ όλες της αντιξοότητες, το κλίμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, με τον κόσμο και τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να εκσυγχρονιστούν και να είναι ανοιχτοί σε νέες καινοτόμες ιδέες. Επιπροσθέτως, πολλές πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα στις μεγάλες πόλεις μας, ειδικοί co-working spaces ανοίγουν συνέχεια και το κλίμα μεταξύ των μελών της startup κοινότητας είναι ιδιαίτερα συνεργατικό, φιλικό και αισιόδοξο.
Η ελληνική startup κοινότητα μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο, διαθέτει ευελιξία και καινοτομία και πιστεύουμε σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να ωφελήσει στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Αν σας ελκύει η ιδέα της δικής σας επιχείρησης και είστε έτοιμοι για σκληρή δουλειά, ρίσκο, υπομονή, ομαδικότητα και δυνατές εμπειρίες, τώρα είναι η ώρα να το τολμήσετε. Η τεχνολογία προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Και μη φοβάστε την αποτυχία, αφού η αποτυχία είναι επιτυχία αν μαθαίνουμε από αυτή. Και όπως είπε και ο ιδρυτής του Amazon, Jeff Bezos, καλύτερα να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε, παρά για αυτά που δεν προσπαθήσαμε.