The pursuit of happiness…

Αποφοίτησα από το σχολείο μας το 1988 έχοντας πετύχει την εισαγωγή μου στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Από το ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων και εμβαθύνσεων, που η συγκεκριμένη σχολή μου προσέφερε, αποφάσισα να επιλέξω εκείνη της Δορυφορικής Γεωδαισίας. Την περίοδο εκείνη λίγοι γνώριζαν τι ακριβώς είναι το σύστημα GPS και ποιες οι επιδράσεις του στην καθημερινότητά μας – από παρατηρήσεις της ταχύτητας γεωλογικών ρηγμάτων για πρόβλεψη σεισμικών φαινομένων, έως το συγχρονισμό των δικτύων των μηχανημάτων αναλήψεων (ΑΤΜ). Συνέχισα τις σπουδές μου με υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο University of Nottingham, από το οποίο και έλαβα τίτλο σπουδών MSc in Engineering Surveying and Space Geodesy.
Ομολογώ ότι βρήκα εργασία πριν ακόμα απολυθώ από την Πολεμική Αεροπορία, το 1997, σε δύο μεγάλες Μελετητικές εταιρείες, όπου τα επόμενα δύο χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα στον επαγγελματικό στίβο. Θέλοντας να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου, ίδρυσα το 1999 μαζί με άλλους δύο συναδέλφους και συμφοιτητές μου, τον Χρήστο Βάγια και τον Γρηγόρη Μπιλλήρη, την εταιρεία JGC Συστήματα Γεωπληροφορικής AE, της οποίας είμαι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
Η JGC ξεκίνησε αντιπροσωπεύοντας κατασκευαστικούς οίκους τοπογραφικών δεκτών GPS και εξελικτικά ακολούθησε στρατηγική επέκτασης των εμπορικών και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων της. Η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ραγδαία με ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών άνω του 30% για τα επόμενα 10 έτη. Η εταιρεία γρήγορα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στην Ελληνική αγορά Τοπογραφικών οργάνων, έχοντας συνάψει συμφωνίες αντιπροσώπευσης με τους δυναμικότερους Οίκους, όπως τη Nikon, τη Spectra Precision και την Trimble Navigation. Παράλληλα, αναπτύσσεται στην αγορά της τρισδιάστατης σάρωσης με συστήματα laser scanners της Optech και optical scanners της Artec, καθώς και με συστήματα ηχοβολιστικών scanner βυθού της Teledyne-RESON.
Τα τελευταία χρόνια η JGC AE επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον κλάδο της βιομηχανίας, προμηθεύοντας τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου με θερμοκάμερες της FLIR και με όργανα μετρολογίας της FARO. Τα αερομοντέλα UAV για εφαρμογές χαρτογράφησης αλλά και για εφαρμογές security είναι άλλη μια νέα δραστηριότητα με έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα αντιμετωπίζουμε μέσω της ορθολογικής αλλά και τολμηρής σε αποφάσεις διαχείρισης. Η κρίση βρήκε τη JGC οικονομικά υγιή με δυνατότητα να επενδύσει σε νέες θέσεις εργασίας, πράγμα απαραίτητο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των αυξανόμενων αντικειμένων δραστηριότητας.
Το συναρπαστικότερο στη δουλειά μου είναι η μελέτη της επιχειρηματικής στρατηγικής που η JGC ακολουθεί. Αφουγκράζομαι τις ανάγκες σε επίπεδο Γεωπληροφορικής που κάθε οικονομικός κλάδος έχει και στη συνέχεια σαν εταιρεία προτείνουμε ολοκληρωμένες λύσεις υιοθετώντας την αιχμή της τεχνολογίας. Το brainstorming με τους συνεταίρους μου και με τα στελέχη της επιχείρησης πάνω στο κομμάτι αυτό είναι σίγουρα κάτι που με γεμίζει και με κάνει να χαμογελώ στη δουλειά μου. Ευχάριστα και άκρως απαραίτητα κομμάτια είναι και τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό σε εκθέσεις, συνέδρια και dealer meetings. Calgary, Hamburg, Copenhagen, Las Vegas ήταν κάποιοι από τους πρόσφατους προορισμούς μου. Έχω την ευκαιρία να γνωρίζω τόπους και άτομα από το παγκόσμιο χωριό. Τη λαϊκή ρήση «όποιος γυρίζει, μυρίζει» την έχω επαληθεύσει επανειλημμένως. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να εμφανιστεί μια ευκαιρία, γι’ αυτό πρέπει να είσαι εκεί να την αρπάξεις. Η δύναμη της προσωπικής επαφής δίνει το πλεονέκτημα του ξεδιπλώματος της προσωπικότητας στην επίτευξη των στόχων μας στην JGC.
Σημαντικό ρόλο στην πορεία της JGC έχει παίξει και η σωστή χημεία που έχουμε οι συνέταιροι μεταξύ μας. Τα κοινά βιώματα από τα φοιτητικά χρόνια, οι κοινές φιλοδοξίες, ο ταιριαστός κοινωνικός περίγυρος είναι απαραίτητα συστατικά στο δέσιμο που έχουμε. Και βέβαια, με την ίδια πυξίδα γίνεται και η επιλογή των στελεχών και των συνεργατών μας.
Η JGC συμμετέχει σε πολλούς δημόσιους διαγωνισμούς και συνάπτει σχετικές συμβάσεις. Η μακρόχρονη συνεργασία της JGC με τη συμμαθήτριά μου και εμπειρότατη στο αντικείμενο των Δημόσιων Διαγωνισμών Κωνσταντίνα (Τέτη) Παπαδήμα είναι μια κληρονομιά εμπιστοσύνης που κέρδισα από τα σχολικά χρόνια στου Ζηρίδη. Η Τέτη έχει τον τελικό λόγο στη νομική σύνταξη των προσφορών μας, καθώς και στη νομική εκπροσώπηση της JGC σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που η λεπτομέρεια μετρά καθοριστικά.
Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια από το σχολείο αλλά τα σημάδια της ουσιαστικής εκπαίδευσης μένουν ανεξίτηλα. Η αγαπημένη μου δασκάλα Κική Χασιώτου ήταν αυτή που με ενθάρρυνε στην Τρίτη Δημοτικού στο διημερεύον να ξεπεράσω το πρόβλημα δυσλεξίας που είχα τονώνοντας την αυτοπεποίθησή μου. Η πνευματική προετοιμασία που μας έκανε για τις εξετάσεις αλλά και ο μαθηματικός τρόπος σκέψης που μας εμφύσησε ο καθηγητής μας Χάρης Κολλινιάτης ήταν καθοριστικά στοιχεία. Μπορεί να θυμάμαι ελάχιστα πλέον από την οργανική χημεία, αλλά η παρατήρηση του Χημικού μας Μάκη Μαυρόπουλου – «μην κάνετε ποτέ πλάκα, όταν ψηφίζετε» – μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Μοναδικές στιγμές και εκείνες που έζησα έχοντας τη μητέρα μου Μαρία Καζολέα Μουγιάκου καθηγήτρια στα Αγγλικά. Το σχολείο μας πρωτοπόρο οργάνωνε σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς και γνωρίσαμε τη σημασία της ζώνης ασφαλείας από το Γυμνάσιο.
Το 2015 θα κλείσω δέκα χρόνια γάμου με την Μαρία Ευσταθίου έχοντας αποκτήσει τρία παιδία, τον Θωμά 8 ετών, την Ανδρονίκη 6 ετών και τη Λυδία-Μαρία 3 ετών. Νιώθω τυχερός μου που μένει αρκετός χρόνος να τον αξιοποιώ μαζί τους. Αγαπημένος μας καλοκαιρινός προορισμός το πατρικό σπίτι στη Μάνη αλλά και το νησί που μας έχει μαγέψει, η Λήμνος.
Αυτό που προσπαθώ να μη χάνω είναι η κοπή της πίτας του Συλλόγου μας. Εκεί έχουμε την ευκαιρία να τα λέμε οι παλιοί συμμαθητές και καθηγητές, έστω για μια φορά το χρόνο, από κοντά και όχι μόνο μέσω του Facebook.