10 χρόνια BESPOKE ATHENS

Ο πρώτος σταθμός για το «Bespoke Athens» ήταν ο Δεκέμβριος του 2004, οπότε κάνει την πρεμιέρα του σε μια«ολυμπιακή» Αθήνα που έχει αποφασίσει ότι από πόλη θα γίνει μητρόπολη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να «μεταβολίσει» και ένα κοσμοπολίτικο αισθητικό όραμα. Μέχρι σήμερα μεσολάβησαν συνεργασίες, σαν εκλεκτικές συγγένειες, με οίκους όπως η «Moxon» και η «Dolcepunta», αλλά και μετακλήσεις διάσημων χειροτεχνών-ραφτών, σαν τον εκκεντρικό Valentino Ricci με τα υπέροχα φαρδιά πέτα, τον επονομαζόμενο και Στιβ Τζομπς του sur mesure. Δέκα χρόνια μετά, το «Bespoke Athens» έχει μεταβληθεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο κοπής και αισθητικής, όπου δεν υπάρχουν σχολές – η ναπολιτάνικη, η αγγλική… Υπάρχει η εμμονή και το πάθος για τη δημιουργία μιας … Αθηναϊκής σχολής.

Προέρχομαι από οικογένεια εμπόρων -τρίτη γενιά- υφασμάτων και ενδυμάτων. Όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη κόλλησα το μικρόβιο του bespoke κοστουμιού. Πριν δέκα χρόνια λοιπόν θέλησα να συνεργαστώ με την εμβληματική «Moxon», με στόχο ειδικές παραγγελίες συλλεκτικών υφασμάτων Super 210. Τα συγκεκριμένα υφάσματα ήταν αδύνατον, λόγω έλλειψης εμπειρίας, να ραφτούν από Έλληνες ράφτες, πράγμα που με οδηγεί στο να μάθω εγώ ραπτική και πρόβα. Εκείνη την εποχή, γνωρίζω τον Θωμά Λιώνη, ο οποίος διακρίνει το αληθινό πάθος μου για την ραπτική και αναλαμβάνει να με μάθει. Γίνεται αμέσως ο μέντοράς μου, ο ράφτης, και ένα μοναδικός φίλος. Μαζί του έφτιαχνα κοστούμια artisanal ανεκτίμητης αξίας. Δυστυχώς, αλλά και ευτυχώς, αυτήν τη ραπτική έμαθα. Μια ραπτική που δύσκολα βρίσκεις σήμερα. Ταυτόχρονα, μαθαίνοντας καλά την τέχνη, απελευθερώνομαι πλέον από την ανάγκη που είχα για εγχώριους τεχνίτες και αρχίζω συνεργασία με καταξιωμένους ράφτες του εξωτερικού.
Το 2010 αρχίζουμε να κατασκευάζουμε bespoke πουκάμισα, εξ ολοκλήρου στο χέρι, εφάμιλλα των καλύτερων ιταλικών οίκων. Την ίδια χρονιά, κάνουμε trunk show με τα bespoke έπιπλα Chesterfield της Νέας Υόρκης στο χώρο τους, στο Manhattan. Ράβουμε τον πιο καταξιωμένο περί του στυλ συγγραφέα Bruce Boyer και αποκτούμε πελάτες στο εξωτερικό. Το 2012 στήνουμε ένα μοναδικό συνεργείο για την Ελλάδα, για χειροποίητα πουκάμισα, με νέα παιδιά που εκπαιδεύουμε in-house. Αναλαμβάνω την κοπή προσωπικά και ειδικευόμαστε ακόμη περισσότερο στο χειροποίητο πουκάμισο.

Η παγκόσμια ιδιαιτερότητα του «Bespoke Athens» έγκειται στο ότι εμείς έχουμε στον ίδιο χώρο πολλές «σχολές» ραπτικής. Αυτό έγινε για να μπορεί ο κάθε πελάτης να βρει το στυλ που ταιριάζει στον ίδιο και όχι να του «φορέσουμε» το κοστούμι ενός και μόνο σχεδιαστή.
Οι Άγγλοι έχουν τρέλα με την παράδοση και την ιστορία. Ένα ελαφρώς σχισμένο μανίκι, ένα χαλαρό κουμπί είναι το ζητούμενο στο ρούχο τους. Το αγγλικό κοστούμι είναι «χτισμένο» («constructed»), ώστε να δώσει ένα σχήμα κλεψύδρας στο σώμα του πελάτη. Αλλά παραμένει το ίδιο, χωρίς κάποια αλλαγή τα τελευταία 50 χρόνια.
Από την άλλη ο Ιταλός είναι νάρκισσος, έχει ανάγκη να είναι διαφορετικός, εκφράζεται μέσα από το ρούχο του. Αν θέλω λοιπόν για τον πελάτη ναπολιτάνικη γραμμή, έχω τον Ναπολιτάνο ράφτη, για τον ίδιο λόγο έχω τον Άγγλο και για κάτι πιο ιδιαίτερο έχω άλλον. Εδώ, σημασία έχει η εμπειρία και η γνώση. Τα περισσότερα Bespoke Houses δίνουν μία συγκεκριμένη γραμμή. Εμείς, χάρη στις συνεργασίες μας στο in-house team, αλλά και στις γνώσεις γύρω από το κοστούμι, λειτουργούμε ως bespoke analysts και ράβουμε πιο personalized ρούχα στους πελάτες μας.
Το «Bespoke Athens» σήμερα δεν είναι μόνο boutique ή ραφείο, είναι ένα style lab. Έχουμε κομμάτια που πλέον θεωρούνται heritage, όπως την πρώτη 100% χειροποίητη γραβάτα, one of one, την οποία φτιάξαμε το 2010 σε συνεργασία με την Dolcepunta. Επίσης, δύο από τα τρία πρώτα υφάσματα που ήταν η πρώτη παραγγελία μας στη «Moxon» είχαν στην ούγια την επωνυμία «bespoke experience», μία από τις τότε επιλογές για το Bespoke

Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο www.andro.gr στις 15/12/2014