Όραση, να την προσέχετε … σαν τα μάτια σας!

Η αίσθηση της όρασης είναι ένα θείο δώρο που χρησιμοποιούμε καθημερινά για τουλάχιστον 12 ώρες κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μας!

Το πόσο πολύτιμα είναι τα μάτια μας το αντιλαμβανόμαστε δυστυχώς όταν κάτι δεν πάει καλά. Επιβάλλεται λοιπόν να παρακολουθούμε και να φροντίζουμε τις δύο αυτές μαγικές σφαίρες ώστε να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τα εκατομμύρια των ερεθισμάτων που λαμβάνουμε. Ας δούμε παρακάτω τι μπορούμε να κάνουμε.

Βρεφική ηλικία
Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πραγματοποιείται στα βρέφη όταν ακόμα βρίσκονται στο μαιευτήριο (κυρίως στα ιδιωτικά). Σκοπός είναι να αποκλειστούν μεταξύ άλλων ο νεογνικός καταρράκτης, το συγγενές γλαύκωμα καθώς και η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας που όπως υποδεικνύει και η ονομασία της εντοπίζεται σε νεογέννητα που γεννήθηκαν πριν τη 35η εβδομάδα και με βάρος γέννησης μικρότερο των 2.000 γραμμαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη αυτή εξέταση από τον παιδοφθαλμίατρο πρέπει να έχει γίνει μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του βρέφους προς επιβεβαίωση της μη ύπαρξης των παραπάνω αλλά και άλλων καταστάσεων.

Προσχολική ηλικία
Η ηλικία των 3 ετών είναι ιδανική για την επόμενη εξέταση καθώς το παιδί είναι πια αρκετά μεγάλο ώστε να δώσει υποκειμενικές απαντήσεις στο τεστ της οπτικής οξύτητας. Σε αυτή την εξέταση θα προσδιοριστεί η ύπαρξη ή μη κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη και σωστή διόρθωση των προαναφερόμενων παθήσεων όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά για να αποφευχθεί η εξέλιξη τους σε καταστάσεις πιο δύσκολες ή ακόμα και μη αντιμετωπίσιμες, όπως η αμβλυωπία.

Αν σε οποιαδήποτε στιγμή πριν την προτεινόμενη ηλικία των 3 ετών, το παιδί παρουσιάσει εμφανή οφθαλμολογική ανωμαλία (π.χ. ερυθρότητα ματιού, εκκρίσεις, μη παράλληλα μάτια/στραβισμό κλπ), θα πρέπει να γίνει άμεσα μία εκτίμηση από τον οφθαλμίατρο. .

Μεγαλώνοντας θα πρέπει ο οφθαλμίατρος να παρακολουθεί την εξέλιξη της όρασης και των ματιών μας γενικότερα. Περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από εκείνους που έχουν κληρονομικότητα για ορισμένες παθήσεις, όπως το γλαύκωμα, ή πάσχουν ήδη από μία συστηματική νόσο, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη και την αρτηριακή υπέρταση. Η εξέταση στις περιπτώσεις αυτές είναι πιο εξειδικευμένη (τονομέτρηση, παχυμετρία, έλεγχος οπτικών πεδίων, βυθοσκόπηση, φλουροαγγειογραφία κ.λ.π.) και γίνεται ανάλογα την περίπτωση σε συχνά και τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Χρήσιμες συμβουλές για όλους

Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των φακών. Αν κατά τη διάρκεια της χρήσης των φακών υπάρχει ενόχληση στα μάτια (τσούκσιμο, πόνος, ευαισθησία στο φως, δακρύρροια, μείωση όρασης) τότε πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον οφθαλμίατρο.

Η έκθεση των ματιών στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας πρέπει να αποφεύγεται. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αντιηλιακά στο πρόσωπο και τα βλέφαρα και να φοράμε κατάλληλα απορροφητικά γυαλιά ηλίου. Τα παιδιά ξεκινούν να φορούν γυαλιά ηλίου απαραιτήτως από την ηλικία των 2 ετών
Η τηλεόραση και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εκπέμπουν ελάχιστη και σχεδόν καθόλου επιβλαβή ακτινοβολία. 
Αν όμως μετά από παρατεταμένη χρήση Η/Υ υπάρχουν συμπτώματα όπως κούραση ή ξηρότητα των ματιών ακόμα και θολή όραση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον οφθαλμίατρο.

Ελπίζω όλα τα παραπάνω να σας ευαισθητοποίησαν ώστε να παρακολουθείτε και να φροντίζετε τα μάτια σας με τον καλύτερο τρόπο.
Η αίσθηση της όρασης είναι ανεκτίμητη. Για αυτό, να την προσέχετε … σαν τα μάτια σας!