Από την Αθήνα στη Λευκάδα

Η ζωή μας καθορίζεται από μία σειρά αποφάσεων που παίρνουμε σε δεδομένες στιγμές και οι οποίες ανοίγουν -ή κλείνουν – πόρτες και μας οδηγούν μπροστά σε άλλες αποφάσεις. Μία τέτοια σειρά αποφάσεων μας οδήγησε από την Αθήνα στη Λευκάδα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Μετά το σχολείο φοίτησα στην ΑΣΟΕΕΕ και στο University of Glasgow με επιπλέον ενδιάμεσους «φοιτητικούς» σταθμούς σε Θεσσαλονίκη και Βαρκελώνη. Ήδη είχα αρχίσει να διαμορφώνω μία τάση φυγής από την Αθήνα. Στη συνέχεια, δουλεύοντας ως εισαγωγέας και αντιπρόσωπος κρυστάλλων και φωτιστικών ταξίδευα πολύ συχνά. Τέλος, κάθε καλοκαίρι, αλλά και σε κάθε τριήμερη αργία, πηγαίναμε οικογενειακώς στη Λευκάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να μετακομίσουμε μόνιμα στη Λευκάδα, η απόφαση πάρθηκε γρήγορα και εύκολα.
Φυσικά, έπρεπε να τακτοποιηθεί και μία σειρά θεμάτων, με πρώτο το επαγγελματικό. Ως αντιπρόσωπος του οίκου κρυστάλλων Moser είναι αναγκαίο να επισκέπτομαι συνεργαζόμενα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που τελικά διαπίστωσα ότι μπορώ και κάνω ευκολότερα από τη Λευκάδα. Η βασικότερη, όμως, επαγγελματική προοπτική που απέκτησα ερχόμενος στο νησί, ήταν η ενασχόληση με τον τουρισμό. Πριν από κάποια χρόνια, έχοντας δει τη δυναμική της Λευκάδας, αποφάσισα να επενδύσω σε γη αγοράζοντας αρκετά στρέμματα αγροτεμαχίων σε αναπτυσσόμενες περιοχές και κυρίως στο χωριό Αθάνι, λόγω της εγγύτητάς του στις διάσημες παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί. Εκεί φτιάξαμε και τις δύο πρώτες βίλες, τις Harmony and Horizon Villas, που λειτουργούν ως αυτόνομες εξοχικές κατοικίες πολυτελείας προς ενοικίαση, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι βίλες λειτουργούν εδώ και 4 χρόνια με ανοδική πορεία κάθε χρόνο σε κρατήσεις. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την ανέγερση των επόμενων εξοχικών κατοικιών, πάλι στην ίδια περιοχή, καθώς το Αθάνι είναι ένα μαγευτικό μέρος με μεγάλη επισκεψιμότητα από όλους όσους κάνουν διακοπές στη Λευκάδα. Ακόμα, στα άμεσα μελλοντικά σχέδια είναι και η σύσταση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στο χώρο των θαλάσσιων εκδρομών με ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά σκάφη.
Έχοντας, λοιπόν, ξεπεράσει το «σκόπελο» της επαγγελματικής ενασχόλησης τα υπόλοιπα θέματα ήταν πιο εύκολο να διευθετηθούν. Η γυναίκα μου και τα τρία μας παιδιά ήταν πολύ εύκολο να πειστούν για τη μετεγκατάσταση, αφού όλοι λατρεύουν τη Λευκάδα. Έτσι, το καλοκαίρι του 2010, απλά δεν επιστρέψαμε στην Αθήνα από τις διακοπές μας – μπορεί κανείς να πει ότι συνεχίζονται ακόμα!
Η καθημερινή ζωή σε ένα νησί όπως η Λευκάδα -εκτός των καλοκαιρινών μηνών – είναι ήσυχη. Ένα εικοσάχρονο παιδί ίσως να τη βρίσκει και μονότονη. Για έναν οικογενειάρχη που μεγαλώνει παιδιά, όμως, είναι μάλλον ιδανική. Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ κοντά στη φύση, στη θάλασσα, στον κάμπο. Τα σχολεία – αν και δημόσια, χωρίς την επιλογή ιδιωτικού – έχουν νέους δασκάλους (λόγω του συστήματος μεταθέσεων), που ως επί το πλείστον έχουν όρεξη για δουλειά. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα πολλών εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά μας ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το στίβο, τη μουσική, την ιστιοπλοΐα και τους ελληνικούς χορούς -όλα αυτά σε τοπικά σωματεία με εξαιρετικούς δασκάλους. Να σημειώσουμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια έχουν μετεγκατασταθεί στη Λευκάδα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει θετικά στην τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως έχουν ανεβάσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, στην υγεία και στην εκπαίδευση.
Η ενασχόληση με τα κοινά σε μία επαρχιακή πόλη είναι επίσης κάτι που έρχεται από μόνο του. Eίμαι μέλος του Δ.Σ. του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας, ενώ και οικογενειακώς συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας ασχολούμενοι σχεδόν καθημερινά με προβλήματα που αφορούν στα αδέσποτα σκυλιά και γάτες, στα άγρια πουλιά και στις χελώνες Caretta caretta (έχουμε και από αυτές στη Λευκάδα).
Το μεγάλο πλεονέκτημα της επαρχίας είναι ο ελεύθερος χρόνος, που αποκτάς λόγω κυρίως των μικρών αποστάσεων και της ελάχιστης κίνησης. Έτσι, καταφέρνω να ασχοληθώ με πράγματα που είχα να κάνω ίσως και από το σχολείο, όπως με το μπάσκετ (συμμετέχω στην ομάδα Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών Λευκάδας «Λαέρτης» δίνοντας φιλικά παιχνίδια φιλανθρωπικού χαρακτήρα), με τη μουσική (συμμετέχω στο συγκρότημα White Beach Band κάνοντας κάποιες εμφανίσεις σε τοπικά bars της Λευκάδας) και ασχολούμαι καθημερινά με το τρέξιμο και το θαλάσσιο σκι, που τα λατρεύω.
Δεν μπορώ να γνωρίζω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, όμως με την ψυχολογία και τη διάθεσή μας ανεβασμένη ψηλά, αποκτούμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις κακοτοπιές που θα συναντήσουμε. Η μόνιμη εγκατάστασή μας στην επαρχία μας έχει δώσει αναμφισβήτητα καλύτερη ποιότητα ζωής.