Ένα παιδί μετράει τα τρένα

Τελειώνοντας το σχολείο και περιμένοντας τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων με απασχολούσε έντονα το θέμα του τόπου διαμονής. Είχα αποφασίσει να περάσω τα φοιτητικά μου χρόνια (αλλά και όσα ακολουθούσαν) στην πόλη που μεγάλωσα, όπως και τελικά έγινε. Παίρνοντας, όμως, το πτυχίο μου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, άρχισα να συνειδητοποιώ πως το επόμενό μου βήμα θα με οδηγούσε μακριά από αυτή.

Απρόθυμος να εγκαταλείψω την πόλη που είχα περάσει όλη μου τη ζωή αλλά με τη χαρά της προοπτικής ενός νέου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος βρέθηκα στο Colchester, μια επαρχιακή πόλη κοντά στο Λονδίνο, για μεταπτυχιακές σπουδές. Η γνωριμία με ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα και ένα νέο πολιτιστικό περίγυρο δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά ευτυχώς υπάρχουν οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι που διασφαλίζουν την προσαρμογή του καθενός.

Η πολυπολιτισμικότητα που συνάντησα εδώ είναι το πρώτο πράγμα που με ενθουσίασε, καθώς ξαφνικά βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους με πολύ διαφορετικές εικόνες, διαφορετικές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες και διαφορετικές απόψεις. Οι συζητήσεις γύρω από τραπέζια με φαγητό από όλο τον κόσμο για όλα τα πιθανά θέματα, από την τρέχουσα οικονομική κρίση έως τις πολιτικές εξελίξεις στις αραβικές χώρες, είναι κάτι που σίγουρα σε συνοδεύει σε όλη σου τη ζωή και αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Επίσης, διαφωτιστική είναι η οργάνωση τόσο του κράτους όσο και της κοινωνίας, που αντανακλάται στο σεβασμό προς το χρόνο και το πρόγραμμα των πολιτών αλλά και των αλλοδαπών φοιτητών. Αυτό έχει πολλαπλούς τρόπους έκφρασης, είτε είναι η συνέπεια και το εύρος κάλυψης των ΜΜΜ είτε η προσπάθεια να μη διαταράσσεται η καθημερινότητα από την αποπεράτωση ενός νέου κτηρίου. Πράγματα απλά, μικρά και ίσως αυτονόητα, τα οποία όμως αθροιζόμενα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μας.

Πολυπολιτισμικότητα στον υπερθετικό βαθμό συναντάς και στο φαγητό, βρίσκοντας εύκολα γεύσεις από όλο τον κόσμο εκτός από τη Βρετανία. Όσο απλό είναι να βρεις φαγητό από όλες τις πρώην βρετανικές κτήσεις, άλλο τόσο δύσκολο είναι να βρεις ποιοτικό και νόστιμο φαγητό ντόπιας παραγωγής.
Εξίσου εύκολη είναι και η γνωριμία με το σύνολο της επικράτειας. Σε λίγο χρόνο και με ελάχιστη οργάνωση μπορείς να βρεθείς από τις νότιες ακτές και τους περίφημους «Λευκούς Γκρεμούς» ως τα υψίπεδα της Σκωτίας. Το εκτεταμένο και αποτελεσματικότατο σιδηροδρομικό δίκτυο προσφέρει ευκαιρίες για μονοήμερες εκδρομές ή Σαββατοκύριακα σε μία από τις αμέτρητες πόλεις της χώρας και γνωριμία με την αγγλική εξοχή ή φυσικά το συναρπαστικό Λονδίνο.

Αν και γνωστή στους περισσότερους και πολυδιαφημισμένη πόλη, το Λονδίνο σε συναρπάζει περισσότερο σε κάθε νέα επίσκεψη και όσο περισσότερο το γνωρίζεις. Ξεπερνώντας τα τουριστικά αξιοθέατα και γνωρίζοντας τον ιστό της πόλης, είναι εντυπωσιακό πως μια τόσο πολύβοη πόλη μπορεί να είναι ταυτόχρονα τόσο ήσυχη, προσφέροντας ατελείωτες διαδρομές περιπάτου σε πάρκα και συνοικίες αλλά και νυχτερινή ζωή τουλάχιστον εφάμιλλη της Αθήνας. Το βασικό είναι να έχει κάποιος ανοιχτό μυαλό και διάθεση για πολύ περπάτημα, για να γνωρίσει την πόλη όπως της αξίζει. Στα αρνητικά, όπως είναι αναμενόμενο, είναι οι κάπως ακριβές τιμές σε διαμονή και μετακινήσεις αλλά με λίγο ψάξιμο και μ’ ένα καλό νοικιασμένο ποδήλατο όλα γίνονται πιο εύκολα.

Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο εξωτερικό και προετοιμάζοντας το δεύτερο, το σίγουρο είναι ότι η διαμονή εδώ σε διαμορφώνει, διευρύνει την οπτική σου, σε κάνει πιο δεκτικό σε καθετί νέο και σου δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσεις την προσωπικότητά σου. Τα μόνα απαραίτητα εφόδια είναι η αισιοδοξία και η όρεξη να γνωρίσεις την πόλη που ξεδιπλώνεται μπροστά σου.