10 χρόνια BESPOKE ATHENS

Ο πρώτος σταθμός για το «Bespoke Athens» ήταν ο Δεκέμβριος του 2004, οπότε κάνει την πρεμιέρα του σε μια«ολυμπιακή» Αθήνα που έχει αποφασίσει ότι από πόλη θα γίνει μητρόπολη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να «μεταβολίσει» και ένα κοσμοπολίτικο αισθητικό όραμα. Μέχρι σήμερα μεσολάβησαν συνεργασίες, σαν εκλεκτικές συγγένειες, με οίκους όπως η «Moxon» και η «Dolcepunta», αλλά και μετακλήσεις διάσημων χειροτεχνών-ραφτών, σαν τον εκκεντρικό Valentino Ricci με τα υπέροχα φαρδιά πέτα, τον επονομαζόμενο και Στιβ Τζομπς του sur mesure. Δέκα χρόνια μετά, το «Bespoke Athens» έχει μεταβληθεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο κοπής και αισθητικής, όπου δεν υπάρχουν σχολές – η ναπολιτάνικη, η αγγλική… Υπάρχει η εμμονή και το πάθος για τη δημιουργία μιας … Αθηναϊκής σχολής.

Προέρχομαι από οικογένεια εμπόρων -τρίτη γενιά- υφασμάτων και ενδυμάτων. Όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη κόλλησα το μικρόβιο του bespoke κοστουμιού. Πριν δέκα χρόνια λοιπόν θέλησα να συνεργαστώ με την εμβληματική «Moxon», με στόχο ειδικές παραγγελίες συλλεκτικών υφασμάτων Super 210. Τα συγκεκριμένα υφάσματα ήταν αδύνατον, λόγω έλλειψης εμπειρίας, να ραφτούν από Έλληνες ράφτες, πράγμα που με οδηγεί στο να μάθω εγώ ραπτική και πρόβα. Εκείνη την εποχή, γνωρίζω τον Θωμά Λιώνη, ο οποίος διακρίνει το αληθινό πάθος μου για την ραπτική και αναλαμβάνει να με μάθει. Γίνεται αμέσως ο μέντοράς μου, ο ράφτης, και ένα μοναδικός φίλος. Μαζί του έφτιαχνα κοστούμια artisanal ανεκτίμητης αξίας. Δυστυχώς, αλλά και ευτυχώς, αυτήν τη ραπτική έμαθα. Μια ραπτική που δύσκολα βρίσκεις σήμερα. Ταυτόχρονα, μαθαίνοντας καλά την τέχνη, απελευθερώνομαι πλέον από την ανάγκη που είχα για εγχώριους τεχνίτες και αρχίζω συνεργασία με καταξιωμένους ράφτες του εξωτερικού.
Το 2010 αρχίζουμε να κατασκευάζουμε bespoke πουκάμισα, εξ ολοκλήρου στο χέρι, εφάμιλλα των καλύτερων ιταλικών οίκων. Την ίδια χρονιά, κάνουμε trunk show με τα bespoke έπιπλα Chesterfield της Νέας Υόρκης στο χώρο τους, στο Manhattan. Ράβουμε τον πιο καταξιωμένο περί του στυλ συγγραφέα Bruce Boyer και αποκτούμε πελάτες στο εξωτερικό. Το 2012 στήνουμε ένα μοναδικό συνεργείο για την Ελλάδα, για χειροποίητα πουκάμισα, με νέα παιδιά που εκπαιδεύουμε in-house. Αναλαμβάνω την κοπή προσωπικά και ειδικευόμαστε ακόμη περισσότερο στο χειροποίητο πουκάμισο.

Η παγκόσμια ιδιαιτερότητα του «Bespoke Athens» έγκειται στο ότι εμείς έχουμε στον ίδιο χώρο πολλές «σχολές» ραπτικής. Αυτό έγινε για να μπορεί ο κάθε πελάτης να βρει το στυλ που ταιριάζει στον ίδιο και όχι να του «φορέσουμε» το κοστούμι ενός και μόνο σχεδιαστή.
Οι Άγγλοι έχουν τρέλα με την παράδοση και την ιστορία. Ένα ελαφρώς σχισμένο μανίκι, ένα χαλαρό κουμπί είναι το ζητούμενο στο ρούχο τους. Το αγγλικό κοστούμι είναι «χτισμένο» («constructed»), ώστε να δώσει ένα σχήμα κλεψύδρας στο σώμα του πελάτη. Αλλά παραμένει το ίδιο, χωρίς κάποια αλλαγή τα τελευταία 50 χρόνια.
Από την άλλη ο Ιταλός είναι νάρκισσος, έχει ανάγκη να είναι διαφορετικός, εκφράζεται μέσα από το ρούχο του. Αν θέλω λοιπόν για τον πελάτη ναπολιτάνικη γραμμή, έχω τον Ναπολιτάνο ράφτη, για τον ίδιο λόγο έχω τον Άγγλο και για κάτι πιο ιδιαίτερο έχω άλλον. Εδώ, σημασία έχει η εμπειρία και η γνώση. Τα περισσότερα Bespoke Houses δίνουν μία συγκεκριμένη γραμμή. Εμείς, χάρη στις συνεργασίες μας στο in-house team, αλλά και στις γνώσεις γύρω από το κοστούμι, λειτουργούμε ως bespoke analysts και ράβουμε πιο personalized ρούχα στους πελάτες μας.
Το «Bespoke Athens» σήμερα δεν είναι μόνο boutique ή ραφείο, είναι ένα style lab. Έχουμε κομμάτια που πλέον θεωρούνται heritage, όπως την πρώτη 100% χειροποίητη γραβάτα, one of one, την οποία φτιάξαμε το 2010 σε συνεργασία με την Dolcepunta. Επίσης, δύο από τα τρία πρώτα υφάσματα που ήταν η πρώτη παραγγελία μας στη «Moxon» είχαν στην ούγια την επωνυμία «bespoke experience», μία από τις τότε επιλογές για το Bespoke

Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο www.andro.gr στις 15/12/2014

INFO

Βασίλης Μπουρτσάλας
Απόφοιτος : 1989
Επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης BESPOKE ATHENS
info@bespoke.gr
Optical Papadiamantopoulos

Είμαι παντρεμένος με τη Δήμητρα Κοτσίδα και έχω 2 παιδιά, τον Αδάμ 9 χρονών και τη Νεφέλη 6, που είναι μαθητές στο Δημοτικό της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.
Σπούδασα Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Boston University στις ΗΠΑ. Μετά την αποφοίτησή μου το 1992 συνέχισα τις σπουδές μου στο Λονδίνο στην Οπτική – Οπτομετρία, που είναι το αντικείμενο της οικογενειακής μας επιχείρησης. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα και το τέλος των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, άρχισα να ασχολούμαι με την επιχείρησή μας αποκλειστικά. Την αλυσίδα οπτικών καταστημάτων, που ξεκίνησε ο συνονόματος παππούς μου το 1920 και ανέπτυξε ο πατέρας μου από το 1956 έως και το 2002, ανέλαβα εγώ μαζί με τον αδερφό μου Αδάμ, που είναι επίσης απόφοιτος Ζηρίδη. Σήμερα το group των επιχειρήσεων που διευθύνουμε αποτελείται από δύο αλυσίδες οπτικών καταστημάτων λιανικής, τα Optical-Papadiamantopoulos με 13 σημεία πώλησης και την αλυσίδα franchise EZ2C (easy to see) με 10 σημεία πώλησης, καθώς και μια εταιρεία χονδρικής γυαλιών οράσεως και ηλίου, την Glassroom ltd, που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Τουρκία κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ιδιαίτερων χειροποίητων γυαλιών, όπως Dita, Cutler and Gross, Ic Berlin, Matsuda, Moscot κ.α.
Η βασική μας επιχειρηματική στρατηγική για την Ελλάδα ήταν να αναπτύξουμε επιχειρήσεις γύρω από την όραση με βάση τα Αμερικάνικα και Δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα οργάνωσης, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα με τις υψηλότερες δυνατές ποιοτικές προδιαγραφές. Παρόλο που το Ελληνικό επιχειρησιακό κλίμα είναι δύσκαμπτο και γραφειοκρατικό και η κρίση των τελευταίων ετών δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις οργανωμένες επιχειρήσεις, καταφέραμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αρκετούς τομείς του κλάδου μας, με πιο σημαντικό την εξειδίκευση και την εφαρμογή όλων των ειδών φακών επαφής. Αυτή τη στιγμή είμαστε το νούμερο 1 δίκτυο διανομής φακών επαφής στην Ελλάδα, τόσο στη λιανική όσο και στο διαδίκτυο. Εμπορευόμαστε όλα τα είδη των φακών επαφής που διατίθενται στην παγκόσμια αγορά. Μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση όλου του επιστημονικού προσωπικού μας έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε εγγυημένες λύσεις με φακούς επαφής οποιοδήποτε και αν είναι το πρόβλημα όρασης που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία, κερατόκονος, ξηροφθαλμία κ.α.) χωρίς να χρειάζεται κάποιος να ανατρέξει στη διαθλαστική χειρουργική (laser).
Μάλιστα η ειδίκευση αυτή μας έχει δώσει τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή και διάδοση των φακών επαφής σε παιδιά σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Αντίθετα με την άποψη που υιοθετούν πολλοί οφθαλμίατροι, κυρίως λόγω άγνοιας, η χρήση φακών επαφής σε παιδιά είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού. Πολλές φορές τα γυαλιά οράσεως σε ένα παιδί μπορεί να δημιουργήσουν εκτός από πρακτικά προβλήματα, όπως δυσχέρεια στη συμμετοχή αθλητικών δραστηριοτήτων, και ψυχικά προβλήματα, που συχνά προκύπτουν από την περιθωριοποίηση ή την έλλειψη αυτοπεποίθησης που προκύπτει από τη χρήση τους. Η προσωπική μου εμπειρία τα τελευταία χρόνια, αλλά και η επιτυχής μετάβαση πολλών παιδιών των αποφοίτων και φίλων γονέων του σχολείου μας που αντικατέστησαν τα γυαλιά με φακούς επαφής, ήταν συγκλονιστικά. Τα παιδιά όχι μόνο έγιναν πιο δραστήρια, αλλά και πιο κοινωνικά. Κυριολεκτικά άλλαξαν προσωπικότητα, εξελίχθηκαν και προόδευσαν εντός και εκτός σχολείου.
Διαπίστωσα, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν όρια στο να αξιοποιήσεις τις γνώσεις και την δραστηριότητά σου ακόμα και αν πρόκειται για ένα περιβάλλον όπως το σχολείο των παιδιών σου, διότι μέσω της επαφής με τους γονείς και αποφοίτους μπορεί να γίνεται ενημέρωση που αποδεικνύεται ευεργετική για το μέλλον των παιδιών μας. Τη συνεχή πρωτοπορία και ενημέρωση πάνω σε όλους τους τομείς της σχολικής δραστηριότητας τη διαπιστώνω καθημερινά σε όλα τα επίπεδα της σχολικής ζωής των παιδιών μου και γι’ αυτό και προσπαθώ και εγώ να υιοθετώ όλες τις καινοτομίες που παρέχονται στο σχολείο, που είναι πραγματικά πρωτοποριακές για τα Ελληνικά δεδομένα. Ποιος να φανταζόταν, όταν εγώ αποφοιτούσα από το Λύκειο πριν από 25 χρόνια, ότι θα μπορούσαν τα παιδιά να διδάσκονται μαθήματα μέσω i-pad ή ότι θα μπορούσε το σχολείο μας να είναι δίγλωσσο! Είναι και αυτό μια μορφή επιχειρηματικότητας και εξέλιξης, που, λόγω των τρομακτικών δυνατοτήτων που μας προσφέρει η σύγχρονη επικοινωνία, μπορούμε να διευκολύνουμε και να γιγαντώσουμε τις γνώσεις αλλά και την ευχαρίστηση που λαμβάνουν τα παιδιά στο σχολικό τους περιβάλλον. Άλλωστε δεν υπάρχει πιο ενδεδειγμένη χρήση της τεχνολογίας, των γνώσεων, των υπηρεσιών και των προϊόντων που μας παρέχει η σύγχρονη κοινωνία και παιδεία από αυτή της βελτίωσης της καθημερινής ποιότητας της ζωής μας. Και γι´ αυτό οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σχολείο που με μεγάλωσε και μεγαλώνει και τα παιδιά μου.

INFO

Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος
Απόφοιτος : 1988
Επιχειρηματίας
Γραφείο Στεροδήμα και Συνεργάτες

Φοίτησα στο ΄΄Λύκειον η Αθηνά΄΄ όπου έμαθα να ζω και να εργάζομαι με ΄΄σύστημα΄΄. Σπούδασα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έκανα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Διαχείριση Επενδύσεων (Investment Management) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (City University), έχοντας από νωρίς αποφασίσει να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρησή μου παροχής λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών και οικονομικών συμβουλών.
Από το 2000, που ξεκίνησα την επαγγελματική σταδιοδρομία μου, μέχρι σήμερα, χρειάστηκε μεγάλη προσωπική και συλλογική προσπάθεια και ΄΄σύστημα΄΄ για να στηθεί μια επιχείρηση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που να έχει πλήρη και συνεχή ενημέρωση για το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό, φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς και για τις συνεχείς μεταβολές τους και που να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συνέπεια. Η πρόκληση για μένα και τους συνεργάτες ήταν μεγάλη.
Ο Φοροτεχνικός – Οικονομικός Σύμβουλος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του φορολογούμενου πολίτη και του κράτους και παράλληλα είναι ο ΄΄σύμβουλος΄΄ του φορολογούμενου πολίτη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του προς το κράτος, στις επιχειρηματικές επιλογές του, στην τήρηση του λογιστηρίου του. Αυτό είναι το έργο του Φοροτεχνικού – Οικονομικού συμβούλου, που προσπαθώ να ασκώ με πάθος, με συνέπεια και με υπευθυνότητα, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των επιχειρήσεων, που με εμπιστεύονται, στην ανάπτυξή τους και στην διάκρισή τους. Από την αρχή προσπαθούσα κάθε ημέρα να γίνομαι καλύτερη, να ενημερώνομαι καθημερινά για όλους τους τομείς λειτουργίας, εξέλιξης και ανάπτυξης μιας επιχείρησης και για όλες τις υποχρεώσεις του φορολογούμενου πολίτη. Επίσης να είμαι κοντά στην επιχείρηση και στον φορολογούμενο πολίτη στους τομείς της ίδρυσης μιας επιχείρησης ή της σύστασης μιας εταιρίας, της οργάνωσης, εποπτείας και ενημέρωσης του λογιστηρίου, της διαχείρισης των Φορολογικών – Ασφαλιστικών και Εργατικών θεμάτων, της αντιμετώπισης των Φορολογικών Ελέγχων και της εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πελατών μου.
Όταν αποφάσιζα για τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό και για τις σπουδές μου, δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι το επάγγελμα του Φοροτεχνικού – Οικονομικού Συμβούλου θα ήταν τόσο χρήσιμο όσο σήμερα και ότι θα ΄΄γέμιζε΄΄ τη ζωή μου τόσο πολύ.
Ζώντας σε μια εποχή, στην οποία όλα βρίσκονται σε μια παρακμιακή κατάσταση, το κράτος βρίσκεται σε αδράνεια και οι πολίτες περιέρχονται σε αμηχανία, προσπαθώ να ισορροπήσω μελετώντας, αντιδρώντας στα ερεθίσματα της αγοράς και της κοινωνίας και συνεχίζοντας να παρέχω τις υπηρεσίες μου με πάθος προσδοκώντας την μεταστροφή των πραγμάτων.
Όλα τα χρόνια από την αποφοίτησή μου από το ΄΄Λύκειον η Αθηνά΄΄ μέχρι σήμερα, στα φοιτητικά και στα επαγγελματικά χρόνια μου, το δικό μου ΄΄Σχολείο΄΄ ήταν πάντα ΄΄εκεί΄΄, έχοντας στήσει μέσα μου ένα ΄΄σύστημα΄΄. Εκεί βασίζονται όλα γύρω μας και με ένα ΄΄σύστημα΄΄ πορεύεται καθένας από μας. Το σύστημα αξιών καθόρισε την πορεία της ζωής μου, το σύστημα εργασίας μ’ έμαθε να δουλεύω αγόγγυστα και με πάθος, το σύστημα σκέψης μου πρόσφερε τα κατάλληλα εργαλεία συγκρότησης του νου μου, το σύστημα οργάνωσης με έμαθε να τακτοποιώ την ζωή μου και την εργασία μου, το σύστημα συναισθηματικού διαύλου με έμαθε να αισθάνομαι οικειότητα κάθε φορά, που τυχαία ή όχι, συνάντησα, συνεργάστηκα επαγγελματικά με οποιονδήποτε απόφοιτο του Σχολείου μας. Και είναι αρκετοί εκείνοι με τους οποίους συνδέθηκα με το ένα ή τον άλλο τρόπο στην μέχρι τώρα πορεία μου. Το Σχολείο αποτέλεσε και αποτελεί τον συνδετικό μας κρίκο. Έτσι, το δικό μου σύστημα ζωής, εργασίας και πνεύματος εδραιώθηκε από το δικό μου ΄΄Λύκειον η Αθηνά΄΄. Το ευχαριστώ αληθινά γι’ αυτό. Το ευχαριστώ για όσα μου έδωσε, που καθόρισε την ζωή μου, την ψυχή μου, την σκέψη μου, την δουλειά μου.

INFO

Μάρω Στεροδήμα
Απόφοιτος : 1994
Τηλ : 2106012563
msterodima@gmail.com
The pursuit of happiness…

Αποφοίτησα από το σχολείο μας το 1988 έχοντας πετύχει την εισαγωγή μου στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Από το ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων και εμβαθύνσεων, που η συγκεκριμένη σχολή μου προσέφερε, αποφάσισα να επιλέξω εκείνη της Δορυφορικής Γεωδαισίας. Την περίοδο εκείνη λίγοι γνώριζαν τι ακριβώς είναι το σύστημα GPS και ποιες οι επιδράσεις του στην καθημερινότητά μας – από παρατηρήσεις της ταχύτητας γεωλογικών ρηγμάτων για πρόβλεψη σεισμικών φαινομένων, έως το συγχρονισμό των δικτύων των μηχανημάτων αναλήψεων (ΑΤΜ). Συνέχισα τις σπουδές μου με υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο University of Nottingham, από το οποίο και έλαβα τίτλο σπουδών MSc in Engineering Surveying and Space Geodesy.
Ομολογώ ότι βρήκα εργασία πριν ακόμα απολυθώ από την Πολεμική Αεροπορία, το 1997, σε δύο μεγάλες Μελετητικές εταιρείες, όπου τα επόμενα δύο χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα στον επαγγελματικό στίβο. Θέλοντας να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου, ίδρυσα το 1999 μαζί με άλλους δύο συναδέλφους και συμφοιτητές μου, τον Χρήστο Βάγια και τον Γρηγόρη Μπιλλήρη, την εταιρεία JGC Συστήματα Γεωπληροφορικής AE, της οποίας είμαι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
Η JGC ξεκίνησε αντιπροσωπεύοντας κατασκευαστικούς οίκους τοπογραφικών δεκτών GPS και εξελικτικά ακολούθησε στρατηγική επέκτασης των εμπορικών και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων της. Η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ραγδαία με ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών άνω του 30% για τα επόμενα 10 έτη. Η εταιρεία γρήγορα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στην Ελληνική αγορά Τοπογραφικών οργάνων, έχοντας συνάψει συμφωνίες αντιπροσώπευσης με τους δυναμικότερους Οίκους, όπως τη Nikon, τη Spectra Precision και την Trimble Navigation. Παράλληλα, αναπτύσσεται στην αγορά της τρισδιάστατης σάρωσης με συστήματα laser scanners της Optech και optical scanners της Artec, καθώς και με συστήματα ηχοβολιστικών scanner βυθού της Teledyne-RESON.
Τα τελευταία χρόνια η JGC AE επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον κλάδο της βιομηχανίας, προμηθεύοντας τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου με θερμοκάμερες της FLIR και με όργανα μετρολογίας της FARO. Τα αερομοντέλα UAV για εφαρμογές χαρτογράφησης αλλά και για εφαρμογές security είναι άλλη μια νέα δραστηριότητα με έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα αντιμετωπίζουμε μέσω της ορθολογικής αλλά και τολμηρής σε αποφάσεις διαχείρισης. Η κρίση βρήκε τη JGC οικονομικά υγιή με δυνατότητα να επενδύσει σε νέες θέσεις εργασίας, πράγμα απαραίτητο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των αυξανόμενων αντικειμένων δραστηριότητας.
Το συναρπαστικότερο στη δουλειά μου είναι η μελέτη της επιχειρηματικής στρατηγικής που η JGC ακολουθεί. Αφουγκράζομαι τις ανάγκες σε επίπεδο Γεωπληροφορικής που κάθε οικονομικός κλάδος έχει και στη συνέχεια σαν εταιρεία προτείνουμε ολοκληρωμένες λύσεις υιοθετώντας την αιχμή της τεχνολογίας. Το brainstorming με τους συνεταίρους μου και με τα στελέχη της επιχείρησης πάνω στο κομμάτι αυτό είναι σίγουρα κάτι που με γεμίζει και με κάνει να χαμογελώ στη δουλειά μου. Ευχάριστα και άκρως απαραίτητα κομμάτια είναι και τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό σε εκθέσεις, συνέδρια και dealer meetings. Calgary, Hamburg, Copenhagen, Las Vegas ήταν κάποιοι από τους πρόσφατους προορισμούς μου. Έχω την ευκαιρία να γνωρίζω τόπους και άτομα από το παγκόσμιο χωριό. Τη λαϊκή ρήση «όποιος γυρίζει, μυρίζει» την έχω επαληθεύσει επανειλημμένως. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να εμφανιστεί μια ευκαιρία, γι’ αυτό πρέπει να είσαι εκεί να την αρπάξεις. Η δύναμη της προσωπικής επαφής δίνει το πλεονέκτημα του ξεδιπλώματος της προσωπικότητας στην επίτευξη των στόχων μας στην JGC.
Σημαντικό ρόλο στην πορεία της JGC έχει παίξει και η σωστή χημεία που έχουμε οι συνέταιροι μεταξύ μας. Τα κοινά βιώματα από τα φοιτητικά χρόνια, οι κοινές φιλοδοξίες, ο ταιριαστός κοινωνικός περίγυρος είναι απαραίτητα συστατικά στο δέσιμο που έχουμε. Και βέβαια, με την ίδια πυξίδα γίνεται και η επιλογή των στελεχών και των συνεργατών μας.
Η JGC συμμετέχει σε πολλούς δημόσιους διαγωνισμούς και συνάπτει σχετικές συμβάσεις. Η μακρόχρονη συνεργασία της JGC με τη συμμαθήτριά μου και εμπειρότατη στο αντικείμενο των Δημόσιων Διαγωνισμών Κωνσταντίνα (Τέτη) Παπαδήμα είναι μια κληρονομιά εμπιστοσύνης που κέρδισα από τα σχολικά χρόνια στου Ζηρίδη. Η Τέτη έχει τον τελικό λόγο στη νομική σύνταξη των προσφορών μας, καθώς και στη νομική εκπροσώπηση της JGC σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που η λεπτομέρεια μετρά καθοριστικά.
Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια από το σχολείο αλλά τα σημάδια της ουσιαστικής εκπαίδευσης μένουν ανεξίτηλα. Η αγαπημένη μου δασκάλα Κική Χασιώτου ήταν αυτή που με ενθάρρυνε στην Τρίτη Δημοτικού στο διημερεύον να ξεπεράσω το πρόβλημα δυσλεξίας που είχα τονώνοντας την αυτοπεποίθησή μου. Η πνευματική προετοιμασία που μας έκανε για τις εξετάσεις αλλά και ο μαθηματικός τρόπος σκέψης που μας εμφύσησε ο καθηγητής μας Χάρης Κολλινιάτης ήταν καθοριστικά στοιχεία. Μπορεί να θυμάμαι ελάχιστα πλέον από την οργανική χημεία, αλλά η παρατήρηση του Χημικού μας Μάκη Μαυρόπουλου – «μην κάνετε ποτέ πλάκα, όταν ψηφίζετε» – μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Μοναδικές στιγμές και εκείνες που έζησα έχοντας τη μητέρα μου Μαρία Καζολέα Μουγιάκου καθηγήτρια στα Αγγλικά. Το σχολείο μας πρωτοπόρο οργάνωνε σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς και γνωρίσαμε τη σημασία της ζώνης ασφαλείας από το Γυμνάσιο.
Το 2015 θα κλείσω δέκα χρόνια γάμου με την Μαρία Ευσταθίου έχοντας αποκτήσει τρία παιδία, τον Θωμά 8 ετών, την Ανδρονίκη 6 ετών και τη Λυδία-Μαρία 3 ετών. Νιώθω τυχερός μου που μένει αρκετός χρόνος να τον αξιοποιώ μαζί τους. Αγαπημένος μας καλοκαιρινός προορισμός το πατρικό σπίτι στη Μάνη αλλά και το νησί που μας έχει μαγέψει, η Λήμνος.
Αυτό που προσπαθώ να μη χάνω είναι η κοπή της πίτας του Συλλόγου μας. Εκεί έχουμε την ευκαιρία να τα λέμε οι παλιοί συμμαθητές και καθηγητές, έστω για μια φορά το χρόνο, από κοντά και όχι μόνο μέσω του Facebook.

INFO

Γιάννης Μουγιάκος
Απόφοιτος : 1988
Διευθύνων Σύμβουλος JGC
Το προαύλιο της ζωής μου

Πολλές φορές η ζωή μου θυμίζει το προαύλιο του σχολείου μας. Γεμάτη από συναπόφοιτους, μικρότερους, μεγαλύτερους, συμμαθητές μου. Φίλοι, κουμπάρες, γιατροί, δικηγόροι, ασφαλιστές, έμποροι, επιχειρηματίες, όλοι βγαλμένοι από την τάξη μου, από το προαύλιο, με το δέντρο στη μέση, από το σχολικό με το νούμερο 5…
Με τους συναδέλφους, δικηγόρους, την Ινώ Κουφού (1994), τον Δημήτρη Γκαβέλα (1994), την Έλενα Γκάβα (1998) έχουμε μία πολύ καλή επαγγελματική συνεργασία. Μοιραζόμαστε γνώσεις, πελάτες, καφέδες στην Ευελπίδων. Η κολοσσιαία συνεργάτης μου, όπως τη λέω, Εύη Δημητριάδη (1998), είναι και στο δικηγορικό μας γραφείο ( «τη φωλιά του δικηγόρου», όπως λέει χαριτολογώντας και η ασφαλίστριά μου, Κάρυ Κουβελιώτη (1994) ) και συνεργάζεται στενά τόσο με τον αδερφό μου Κωνσταντίνο Καλλία (1995) όσο και την αδερφή μου Χριστίνα Καλλία (1998).
Τα λογιστικά μου τα έχει αναλάβει όλα η Μάρω Στεροδήμα (1994), η οποία είναι και ο άμεσος σύμβουλός μου σε λογιστικά θέματα τόσο δικά μου όσο και των πελατών μου. Άλλωστε κι εκείνη πολλές φορές μου έχει στείλει πελάτες της για τα εταιρικά τους καθώς και για τις συμβολαιογραφικές τους υποθέσεις.
Η κουμπάρα μου και φιλόλογος Μαρία Ρέτσου (1994) προετοίμασε για τις Πανελλήνιες τη μικρή μου αδερφή, η οποία τελειώνει το Πολιτικό Νομικής. Την έχω από κοντά για να προετοιμάσει και τις κόρες μου κάποτε!
Πριν από τέσσερεις περίπου μήνες ο γυναικολόγος μου, ο Πάνος Αντσακλής (1994) ξεγέννησε τη δεύτερη κορούλα μου. Παρότι του στέρησα τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, εκείνος επιμένει (κάθε φορά που θα τον πάρω τηλέφωνο για κάποια ερώτηση) να μου λέει να του τηλεφωνώ ότι και να χρειαστώ.

Όταν έκοψα το χέρι μου και χρειάστηκα ράμματα πήγα στον πλαστικό χειρουργό Άρη Στεροδήμα (1992), τον οποίο όποτε τον βλέπω, θα του ζητήσω την ιατρική του συμβουλή. Πάντα κάτι θα βρω. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, κάποτε μου έδωσε συμβουλή που μου έσωσε τη ζωή.
Ο γαστρεντερολόγος και γενικός γιατρός της οικογένειας, Δημήτρης Δημητριάδης (1995) νόμισε ότι θα πάει στη Γερμανία και θα γλυτώσει από τις εξετάσεις που μου έκανε όταν ήταν σε νοσοκομείο. Τώρα επιτέλους γύρισε και με αναλαμβάνει ξανά.
Πονάει το δόντι μου. Θα πάω στον προσθετολόγο Σταμάτη Τζαμουράνη (1986) για να μου τα φτιάξει. Το ελαφρύτερο χέρι οδοντιάτρου στην Αθήνα! Τη μεγάλη μου κόρη θα την πάω τη Δευτέρα στην ορθοδοντικό Μελίνα Βλάχου (1994) για έλεγχο. Ελπίζω να μη χρειαστεί κάτι!!
Οι υπέροχοι και πρωτότυποι πίνακες που διακοσμούν το παιδικό δωμάτιο είναι της Ελένης Καστρινογιάννη (1994). Αυτούς, τους πήρα από το coocoovaya, της έχω ζητήσει να εμπνευστεί και κάτι για το γραφείο. Όταν βάφτισα το γιό της, τον υπέροχο σταυρό που πήρα τον αγόρασα από το κοσμηματοπωλείο του Γιώργου Καλογήρου (1998) κοντά στο γραφείο μου. Καθημερινά λέμε καλημέρα, από παιδιά, από τότε που ήμασταν μαζί στο σχολικό. Από εκεί πήραμε και τις βέρες μας.
Προαύλιο!!! Γέμισα δύο σελίδες αναφέροντας μόνο επαγγελματικές σχέσεις!!! Αν λογαριάσω και αναφέρω και τους υπόλοιπους φίλους μου συναπόφοιτους σίγουρα δε φτάνει το τεύχος!! Μάλλον θα χρειαστώ έκτακτη έκδοση! Forever!!!

INFO

Μαρία Καλλία
Απόφοιτος : 1994
Truckbird

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο Truckbird (www.truckbird.com), την startup (νεοφυή επιχείρηση) της οποίας είμαι Co-Founder, καθώς και στην ελληνική starup σκηνή γενικότερα. Με την καινοτόμα εφαρμογή της τεχνολογίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Truckbird αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των αποστολέων αγαθών και των μεταφορέων, δημιουργώντας μια ηλεκτρονική αγορά φορτίου σε πραγματικό χρόνο. Δημιουργήσαμε ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για αγορές που μαστίζονται από προβλήματα πληρότητας, εμπιστοσύνης και διάχυσης της πληροφορίας. Η πλατφόρμα (web και application) του Truckbird μειώνει το κόστος της μεταφοράς, προσφέρει λύσεις στα προβλήματα οργάνωσης της μεταφοράς φορτίων, συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών των μεταφορικών εταιρειών και αναδεικνύει τους καλύτερους παίχτες της αγοράς μέσω Rating system.

Εκκίνηση
Όμως πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι; Αφού αποφοίτησα από το σχολείο μας συνειδητοποιούσα μέρα με τη μέρα πόσο με ελκύει η κόσμος των επιχειρήσεων. Η ιδέα της δημιουργίας, του ρίσκου και της ανταμοιβής του. Έτσι, ξεκίνησα να συναναστρέφομαι με στελέχη και επιχειρηματίες, ακούγοντας για την καθημερινότητά τους και τον τρόπο που σκέφτονται και αποφασίζουν, προσπαθώντας να βάλω τον εαυτό μου στη θέση τους. Μείζονα ρόλο στην εξέλιξή μου αποτέλεσε ο πατέρας μου, Σταμάτης, οι εποικοδομητικές συζητήσεις με τον οποίο ήταν στην εβδομαδιαία agenda της οικογένειας. Ανυπομονώντας να μπω στο χώρο εργασίας, λοιπόν, τελείωσα τη σχολή και το στρατό μου το συντομότερο δυνατό και ξεκίνησα να εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Εργάστηκα ως σύμβουλος σε Supply Chain, Business Process Reengineering και Funding projects. Εκεί μπήκαν τα θεμέλια της γνώσης μου για τον κλάδο και της δικτύωσής μου στην αγορά.

Επιβράβευση
Λίγα χρόνια αργότερα, λοιπόν, και συγκεκριμένα στις αρχές του 2013, αποφασίσαμε με κάποιους φίλους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Γιάννης Παπαγεωργίου- έτερος Co-founder, να λάβουμε μέρος στο “Startup Weekend”, ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας της Google. Μετά από 3 μέρες σκληρής δουλειάς λάβαμε το πρώτο βραβείο και η core ομάδα αποφασίσαμε πως αξίζει να δώσουμε στην ιδέα μας την ευκαιρία για περεταίρω διερεύνηση. Έτσι, αρχίσαμε να αναπτύσσουμε το business plan, με βάση το feedback των δυνητικών πελατών μας και προσθέτοντας με μεγάλη προσοχή μέλη στην ομάδα μας. Η εταιρεία δημιουργήθηκε και συνεχίζει να πορεύεται με βάση τις αρχές του «Lean Startup Methodology», κλειδί για την επιτυχία όλων των μεγάλων startup του εξωτερικού που γνωρίζουμε. Έπειτα από λίγους μήνες και αρκετό “sweat equity”, η πρώτη έκδοση του Truckbird ήταν έτοιμη και οι πρώτοι μας πελάτες ήταν γεγονός. Κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου, επιλεγήκαμε για το ετήσιο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας των νέων “enter grow go” της Eurobank, κερδίσαμε το πρώτο βραβείο καινοτομίας στο σχετικό διαγωνισμό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, λάβαμε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό “Get in the Ring” στην Ολλανδία μεταξύ 1000 startup και 32 χωρών, κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας “i-bank” της Εθνικής τράπεζας, επιλεγήκαμε για το βραβείο νεανικής επιχειρηματικότητας στα Transport & Logistics Awards και λάβαμε το πρώτο βραβείο στο “Make Innovation Work” στην κατηγορία Μεταφορές, Logistics και Ναυτιλία, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο και ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι διαγωνισμοί είναι σημαντικοί για μια εκκολαπτόμενη νεοφυή επιχείρηση, καθώς (εκτός από τα χρηματικά έπαθλα) δίνουν δύναμη και πίστη στους ιδρυτές να συνεχίσουν κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών. Επιπροσθέτως, το Truckbird ήταν μια από της επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν να συζητήσουν με την καγκελάριο Angela Merkel κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Τέλος, πολύ πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος εξαγόρασε μέρος του Truckbird με ταυτόχρονη συμφωνία για στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών. Η ανάπτυξη του Truckbird συνεχίζεται μήνα με το μήνα και ταχύτερα από τα αρχικά πλάνα, έχοντας ήδη επεκταθεί σε αγορές του εξωτερικού.

Κρίση: Απειλή ή Ευκαιρία;
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως παρ’ όλες της αντιξοότητες, το κλίμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, με τον κόσμο και τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να εκσυγχρονιστούν και να είναι ανοιχτοί σε νέες καινοτόμες ιδέες. Επιπροσθέτως, πολλές πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα στις μεγάλες πόλεις μας, ειδικοί co-working spaces ανοίγουν συνέχεια και το κλίμα μεταξύ των μελών της startup κοινότητας είναι ιδιαίτερα συνεργατικό, φιλικό και αισιόδοξο.
Η ελληνική startup κοινότητα μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο, διαθέτει ευελιξία και καινοτομία και πιστεύουμε σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να ωφελήσει στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Αν σας ελκύει η ιδέα της δικής σας επιχείρησης και είστε έτοιμοι για σκληρή δουλειά, ρίσκο, υπομονή, ομαδικότητα και δυνατές εμπειρίες, τώρα είναι η ώρα να το τολμήσετε. Η τεχνολογία προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Και μη φοβάστε την αποτυχία, αφού η αποτυχία είναι επιτυχία αν μαθαίνουμε από αυτή. Και όπως είπε και ο ιδρυτής του Amazon, Jeff Bezos, καλύτερα να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε, παρά για αυτά που δεν προσπαθήσαμε.

INFO

Δημήτρης Ανδριανόπουλος
Απόφοιτος : 2004
www.truckbord.com
Coocoovaya

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου λάτρευα να δημιουργώ, είτε αυτό σήμαινε να σχεδιάζω ρούχα για τις κούκλες μου είτε να φτιάχνω κεριά και φωτιστικά από γυψόγαζα. Η γιαγιά μου ήταν ζωγράφος, οπότε η επαφή μου με την τέχνη ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Μου έμαθε να αγαπάω την τέχνη αλλά πάνω απ’ όλα με έμαθε ότι δεν είναι ποτέ αργά να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Εκείνη άλλωστε έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση λίγο πριν τα 70 της χρόνια…

Το μάθημα των καλλιτεχνικών στο σχολείο ήταν για μένα πάντα μια ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση, χωρίς όμως να φαντάζομαι ότι θα μπορούσε κάποτε η ζωγραφική να γίνει και επαγγελματική απασχόληση. Κοιτάζω στο σπίτι μου το γλυπτό από πηλό που είχα κάνει στην Πέμπτη Δημοτικού, αποτέλεσμα συνεργασίας με την κολλητή μου φίλη. Θυμάμαι με αγάπη στο Γυμνάσιο το μάθημα με τον κύριο Αγρανιώτη, που μπορεί τότε να ήταν απλά μια ιδιόρρυθμη φιγούρα, 25 χρόνια μετά όμως είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε τις πρώτες βάσεις για τη μετέπειτα καλλιτεχνική μου πορεία.

Τελειώνοντας το σχολείο σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο. Σπουδές κάθε άλλο παρά δημιουργικές μου έδωσαν παρ’όλα αυτά απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες. Τελειώνοντας τις σπουδές μου ξεκίνησα να εργάζομαι στη ναυτιλία, όπου συνεχίζω να εργάζομαι και μέχρι σήμερα. Οι καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, όμως, δεν κόπασαν ποτέ. Το σχολείο ήταν πάντα παρόν στις δημιουργικές μου αναζητήσεις, καθώς παρακολούθησα πολλά εικαστικά σεμινάρια στο Campus Praxis και στο Zed Club υπό την καθοδήγηση αξιόλογων καλλιτεχνών.

Η τέχνη και ειδικά η ζωγραφική ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Πιο εντατικά, όμως, ξεκίνησα να ζωγραφίζω όταν έμεινα έγκυος στο γιο μου. Ψάχνοντας να βρω πίνακες για να διακοσμήσω το παιδικό δωμάτιο συνειδητοποίησα ότι οι επιλογές μου ήταν περιορισμένες σε ήρωες καρτούν. Αναζητούσα κάτι πιο ιδιαίτερο, που να ξεφεύγει από το πολύ βρεφικό ύφος, οπότε αποφάσισα να φτιάξω δικά μου έργα. Και το λάτρεψα. Και συνέχισα μέχρι που το σαλόνι μου δε χωρούσε άλλους πίνακες, ενώ άρχισα σιγά-σιγά να λαμβάνω παραγγελίες από φίλους και γνωστούς και κάπως έτσι γεννήθηκε η Coocoovaya, το Online κατάστημά μου στο Etsy.

Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικές τεχνικές και υλικά και εμπνέομαι από οτιδήποτε υπάρχει γύρω μου, ακόμα κι από τα πιο κοινότυπα αντικείμενα. Λατρεύω να ζωγραφίζω ζώα αλλά πάντα με μια παιχνιδιάρικη πινελιά. Χρησιμοποιώντας τα χέρια μου, παλιές πιστωτικές κάρτες, οδοντόβουρτσες, οδοντογλυφίδες, σφουγγάρια, στένσιλ δημιουργώ αφηρημένα σχέδια πάνω στο λευκό καμβά. Ψεκάζω με νερό την υγρή μπογιά, απλώνω τα χρώματα, πιτσιλάω τον καμβά τινάζοντας τα πινέλα, γυρίζω τον πίνακα ανάποδα ώστε να δημιουργηθεί μία πλούσια υφή. Αυτά τα τυχαία σημάδια εξελίσσονται με αναπάντεχους τρόπους σε ποδήλατα, αερόστατα, ζέβρες, ελάφια. Είναι μια διαδικασία που με ελευθερώνει και ταυτόχρονα με ηρεμεί.

Χαίρομαι που βλέπω ότι το σχολείο με τα νέα του προγράμματα δεν περιορίζεται στο καθαρά μαθησιακό κομμάτι, αλλά καλλιεργεί τις ιδιαίτερες κλίσεις των παιδιών, διευρύνει τους ορίζοντές τους. Τα βοηθάει να αναζητήσουν αυτό που αγαπάνε και που τους ταιριάζει, να εξελίξουν τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους, συνεισφέρει στο να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι και να δημιουργήσουν σχέσεις ζωής. Όπως τις σχέσεις που διατηρώ κι εγώ, 20 χρόνια μετά την αποφοίτησή μας, με τις συμμαθήτριές μου, φιλίες που χρόνο με το χρόνο γίνονται ακόμα πιο δυνατές. Φίλες που είμαστε μαζί από το νηπιαγωγείο, ζήσαμε παρέα τα σχολικά χρόνια, τα φοιτητικά και πλέον συνεργαζόμαστε και επαγγελματικά. Ο καθένας στον τομέα του · η Μάρω στα λογιστικά, η Μαρία στα νομικά, η Μάνια στην εκπαίδευση των παιδιών μας, η Αμαλία μάς προμηθεύει με μπύρες! Και τα πιτσιρίκια μας συμμαθητές κι αυτά και φίλοι. Εύχομαι η ιστορία να επαναληφθεί.

INFO

Ελένη Καστρινογιάννη
Απόφοιτος : 1994
Ζωγράφος
www.elenikastrinogianni.com
www.coocoovaya.etsy.com