Αριστομένης Μ. Συγγρός

Γεννήθηκε το 1960 και αφού τελείωσε το λύκειο στην Αθήνα σπούδασε οικονομικά και διοίκηση στην Γερμανία.

Εργάσθηκε για πολλά χρόνια σε υψηλόβαθμες διευθυντικές θέσεις της SIEMENS στους τομείς οργάνωσης και εσωτερικού ελέγχου σε πολλές χώρες του κόσμου ( Γερμανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελλάδα) και στη συνέχεια ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Πληροφορικής της εταιρείας την Ουγγαρία (1995-1998) και τη Γενική Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών στο Βιετνάμ (1998-2000). Από το 2000 εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής ανάπτυξης και επικοινωνίας συμμετέχοντας σε σημαντικά και μεγάλα Projects τόσο στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων συμμετείχε και στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ως διευθυντής στον τομέα του λειτουργικού σχεδιασμού) όσο και στο εξωτερικό ( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βουλγαρία κ.α.). Από το 2005 διευθύνει την ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς».

Ενεργός πολίτης από νεαρή ηλικία έχει να επιδείξει σημαντική δράση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς συμμετέχει στην κοινωνία των πολιτών, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συμμετέχει ενεργά σε επαγγελματικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και έχει τιμηθεί κατ’ επανάληψη. Η μακροχρόνια πολιτική δράση του άρχισε τα μαθητικά του χρόνια. Μεταξύ άλλων διετέλεσε μέλος της ΟΝΝΕΔ, πρόεδρος του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΦΟΡΟΥΜ», ήταν συνιδρυτής του κόμματος «ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ» και υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πολιτική δράση συνεχίστηκε και τα χρόνια που έζησε στο εξωτερικό. Υπήρξε συνεργάτης πολιτικών και μέλος ή συνεργάτης σε Ινστιτούτα πολιτικής σκέψης.

Ο Άρις ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη του ΣΑΛΑ, για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τέλος διετέλεσε και πρόεδρος του. Υπήρξε από τους εμπνευστές και ο «νονός» του περιοδικού μας και πρώτος αρχισυντάκτης του το 1990. Όταν το 2000 το περιοδικό μας επανεκδόθηκε, ο Άρις δεν μπορούσε παρά να είναι και πάλι εκεί.

Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά. Έχει δύο κόρες την Αλεξάνδρα-Όλγα και την Μάρα-Σοφία.

Από το βιογραφικό σας προκύπτει ότι έχετε περάσει μια ολόκληρη ζωή στις παρυφές της πολιτικής αλλά ποτέ δεν ασχοληθήκατε αποκλειστικά με αυτή. Τι είναι για σας η πολιτική;

Η πολιτική ήταν και είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Ασχολήθηκα με αυτήν από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου. Δεν συμφωνώ ότι έζησα στις παρυφές της. Τολμώ να πω ότι βίωσα τον πυρήνα της. Είχα την τύχη να είμαι δίπλα σε πολύ σπουδαίους ανθρώπους και σε εξαιρετικά σημαντικές στιγμές της ιστορίας, δεν ξέρω αν συνέβαλλα σε αυτές, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η ιστορία, εγώ όμως κέρδισα πολλά. Έγινα καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος ως άνθρωπος. Είχα και έχω οράματα και στόχους για ένα καλύτερο κόσμο και είναι χρέος να αγωνιστώ γι’ αυτά. Επέλεξα όμως τον πολιτικό μου δρόμο με γνώμονα την προσωπική μου ελευθερία και τις αξίες που εγώ θεωρούσα σωστές. Αυτό είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση η επαγγελματική μου καριέρα να χτιστεί μακριά από την πολιτική. Νομίζω ότι το κατάφερα. Απέφυγα την εξάρτηση από κόμματα και ιδεολογίες ακόμα και όταν τα υπηρέτησα. Το τίμημα ήταν απλό και γνωστό από την αρχή. Θεωρώ τη συμμετοχή στα κοινά υποχρέωση και ότι στην πολιτική πρέπει να δίνεις και όχι να παίρνεις.

Η επαγγελματική σας διαδρομή σας έφερε σε πολλές χώρες. Γιατί δεν μείνατε στην Ελλάδα;

Επιλογή ήταν. Δε θα ήθελα να περάσω όλη μου τη ζωή σε ένα μέρος. Θεωρώ ότι ο κόσμος ήταν ανοικτός και θα έπρεπε να είναι και ελεύθερος. Δεν ήθελα να περιοριστώ σε ένα τόπο, όσο καλός και να είναι αυτός. Αυτό που κρατάει ζωντανό έναν άνθρωπο είναι η πρόκληση και η αναζήτηση της γνώσης. Η γνώση δεν έχει όρια. Η πρόκληση για καινούργια πράγματα και διαφορετικές ιδέες δίνει ζωή. Ακολούθησα χωρίς φόβο μια διαδρομή που μου έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσω τα όρια μου και να διευρύνω τους ορίζοντες μου. Γνώρισα ανθρώπους, πολιτισμούς και προσπαθώ να γνωρίσω και τον εαυτό μου. Ελπίζω να τα καταφέρω.

Ζήσατε σε πολλές χώρες. Ποια σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και ποια είναι η αγαπημένη σας;

Χωρίς αμφιβολία οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι κάτι διαφορετικό. Σου δίνει την δυνατότητα να μετρήσεις τις δυνάμεις σου. Ξέρω ότι ακούγεται πολύ «κλισέ». Ίσως και να είναι αλλά έτσι αισθάνομαι κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί ακόμα και ως απλός επισκέπτης. Για το δεύτερο τώρα η απάντηση είναι πολύ πιο δύσκολη. Ίσως η επόμενη, δεν ξέρω!

Τι αντιπροσωπεύει ο Σύλλογος Αποφοίτων για σας;

Μέρος της ζωής μου. Ευτύχησα να είμαι μέλος μιας ομάδας παιδιών που όλοι μαζί προσπαθούσαμε με αγάπη και μεράκι να δώσουμε ζωή στο Σύλλογο. Ήμασταν μια πολύ καλή παρέα πέρα από το σύλλογο. Το διασκεδάζαμε και ελπίζω να κάναμε έργο. Δε θα αναφερθώ ξεχωριστά σε κανέναν γιατί φοβάμαι ότι θα ξεχάσω κάποιον και δε το θέλω. Μου λείπουν μερικές φορές εκείνες οι μέρες.

Ήσασταν ο πρώτος Αρχισυντάκτης του «ΑΘΗΝΑΖΕ». Είναι σημαντικό το περιοδικό μας;

Το περιοδικό του Συλλόγου αποτέλεσε το όραμα μιας ολόκληρης γενιάς των αποφοίτων των εκπαιδευτηρίων. Όταν το ξεκινήσαμε, ήταν μια μαγική στιγμή. Σήμερα είναι δεδομένο, τότε ήταν ζητούμενο. Το περιοδικό το πίστευα, το θεωρούσα απαραίτητο για το Σύλλογο. Ήταν και είναι το οξυγόνο του Συλλόγου. Το θεωρώ, όσο και να ακούγετε εγωιστικό, «παιδί μου» Σας ευχαριστούμε για αυτή την σύντομη συζήτηση μαζί σας.

INFO

Απόφοιτος : 77